Cat de importanta e camara in bucataria de azi? Si nu ma refer aici la bucatariile Mamelor, Matusilor sau Bunicilor noastre, ci la bucataria noastra, oameni cu program de lucru zi-lumina. Pentru ca noi nu punem muraturi sau dulceturi in camara, pentru ca noua ne place sa avem corpuri jolie (cu ulei, sare, vegeta, zahar samd) langa cuptor, pentru ca sticlele de bulion stau in frigider alaturi de cele de lapte, iar cartofii, morcovii si ceapa isi gasesc loc printr-un dulap din mobila de bucatarie sau pe balcon.

Cat de important e sa-ti cumperi un cuptor cu microunde? Cat de mult schimba acesta gustul mancarii, astfel incat sa merite investitia si sa ne convinga sa renuntam la incalzitul supei / tocanitei / fripturii pe plita / in cuptor?

Cat de important e sa ai chiuveta cu uscator acum cand deasupra acesteia fiecare mobila are un picurator integrat sau, si mai bine, ti-ai dotat bucataria cu masina de spalat vase? Ai putea sa-i simti lipsa atunci cand vrei sa pui legumele la strecurat, cand scoti tava din cuptor si nu ai un blat termorezistent pe care sa o pui sau in diverse alte situatii.

Blatul bucatariei tale e in forma de “L”. Cat de practic e sa-ti asezi plita in colt, gandindu-te ca asa sigur nu vei agata nici o tigaie si vor scadea numarul accidentelor? Cum ramane insa cu amestecatul in oala in aceste conditii, dat fiind ca s-ar putea sa nu folosesti niciodata acel ochi al plitei asezat chiar in colt?

Masina de spalat vase e o solutie sau o problema? Am auzit ca e misto sa iei vasele si sa le asezi acolo, dupa care sa stai la o poveste cu membrii familiei in timpul in care ai fi spalat vase in mod normal. Insa am auzit si ca nu spala intotdeauna foarte bine, astfel incat s-ar putea sa ajungi la concluzia ca mai bine fara decat cu ea, inainte sa-ti fi amortizat investitia.

E mai convenabil sa-ti pui doar un brau de faianta intre corpuri si restul lavabil / tapet sau pui faianta si pe celalalt perete si poti manca linistit chiar si atunci cand paharul cu suc de coacaze negre se restoarna si incepe sa curga pe perete (respectiv faianta, conform celei de-a doua optiuni)?

Cate spatii de depozitare sunt suficiente? Dulapuri, sertare, corpuri suspendate, cu sau fara camara – ai de pus o gramada de chestii intr-un spatiu predefinit. Ideea e ca in timp lucrurile au tendinta de a se inmulti, pe cand nervii au tendinta de a fi mai putin elastici, drept urmare e recomandat ca impartirea pe categorii a lucrurilor sa fie posibila si cat mai usor de pastrat pentru un timp cat mai indelungat.

Toate astea sunt lucruri pe care inveti sa le apreciezi in timp. Doar experienta poate sa-ti spuna “Felicitari ca ai ales sa-ti faci camara!” sau “Ce fraier ai fost ca nu ti-ai pus faianta si pe peretele din spatele mesei si trebuie sa dai iar cu lavabil”, insa mergand pe principiul “invata din greselile altora” cateodata e bine sa pleci urechea si sa asculti. Mama iti va spune ca e musai sa ai camara, prietena iti va ridica in slavi bucataria cu tapet, in timp ce tu stai cu ochii pe portmoneu ca pe butelie, calculand care dintre variante te va face sa cheltui mai mult, pe termen mediu spre lung.

As vrea sa stiu parerea voastra privitor la fiecare dintre aceste aspecte, plus problemele de care v-ati mai lovit voi in timp. Multumesc!

sursa imagine

Categories: cu si despre casa, DIY, practic

32 Responses so far.

  1. Hai să le luăm pe rând, deși la unele puncte îmi cunoști deja părerea, dar poate se mai inspiră alții.
    Cămara – noi la casă am înlocuit cămara cu beciul, iar lucrurile pe care le-aș ține în cămară și le folosesc atât când gătesc, le depozitey în dulap sau în frigider.
    Cuptorul cu microunde – te ajută să economisești timp și vase de spălat, dar consumă cam mult și zic unii că nu e prea sănătos. Noi avem și îl folosim destul de des. E util, eu zic că merită investiția.
    Chiuveta – aici chiar cred că depinde de fiecare cum îi place să se organizeze în bucătărie. Noi avem cu 2 cuve, și mi se pare super ok, însă nu aș zice nu nici pentru una cu picurător.
    Plita în colț – aici pot să spun mai multe pentru că noi așa o avem, dar pot să-ți spun că e incomodă, ochiurile din capăt nu le prea folosesc, pentru că trebuie să mă întind prea mult, și gândește-te când vei fi gravidă, vei ajunge și mai greu.
    Mașina de spălat vase – cei care o au nu o prea folosesc, plus că vasele înainte de a fi puse la spălat trebuie să fie curățate și oalele nu se spală prea bine, e adevărat că se reduce consumul de apă și detergent, dar puțni o laudă că spală foarte bine vasele.
    Faianță, tapet – aici rămân la sfatul meu, trebuie să alegi ce-ți place, cum ți-ai visat tu bucătăria, de murdărit oricum se va murdări, și tapetul se spală 😉
    Niciodată nu ai suficiente spații de depozitare 😀 și noi stăm la casă și tot nu le găsesc locul la toate.
    Sfatul meu: decorează bucătăria în așa fel încât atunci când gătești, mănânci sau o prezinți prietenilor să te reprezinte și să fii mândră!

    • Ioana says:

      Multumesc! :*
      Plita in colt + mama in devenire – asta e un aspect la care nu m-am gandit 😀
      Iar asta cu sa fii mandru de bucataria ta e o chestie la care nu m-am gandit pana acuma, desi e extrem de logica!

  2. Razvan says:

    Cea mai mare investitie ar trebui sa fie facuta in bucatarie. Ulterior baie si sufragerie. Romanii fac exact invers.

    • Ioana says:

      Ma doare (buzunarul) sa recunosc, dar ai dreptate!

      • Dar nu cred ca este mai scumpa bucataria decat sufrageria. Ba din contra.
        Numai ca prioritizarea este putin dezordonata 🙂

        • Ioana says:

          Eh, pana la sufragerie mai este. Intr-o casa fara bucatarie, insa, nu prea poti sa stai! 🙂

          • si nici fara baie 🙂
            dar din punctul meu de vedere, in baie nu sunt aspecte iesite din comun. dus/cada, chiuveta, wc. Destul de simplu 🙂

            • Ioana says:

              Destul de simplu pana cand ajungi in magazin si vezi cate sunt! N-ai gasi un model care sa le aiba pe toate…

            • Cosmin says:

              Cum fac oamenii aia plictisti de pe forumuri, care dezgroapa topice vechi, m-am trezit si eu ca vreau sa raspund aici 🙂
              Am gasit articolul acesta cautand diverse articole privitoare la amenajarea apartamentelor.
              Am intrat in posesia unui apartament cu “finisaje minime”: o gresie veche si urata pe hol, in baie si bucatarie, faianta de-aia alba patrata comunista in baie si bucatarie. M-am hotarat sa il transform in casuta mea de vis, de barbat burlac.
              si, pentru ca, desi sunt roman si ar fi trebuit sa incep cu sufrageria (pardon, living-ul), am ales sa incep cu baia.
              De ce baia si nu bucatarie, sufragerie sau dormitor?
              Baia e locul unde ma relaxez cel mai mult si cel mai bine, indiferent ca fac un dus, stau pe tron si citesc o carte, ma barbieresc sau ma spal pe dinti. De mancat in general mananc pe fuga si imi incropesc ceva simplu. De dormit – e suficient ca am un pat comod. In sufragerie intru o data – de doua ori pe saptamana, nu am TV si nici nu am de gand sa imi iau.
              Si pentru ca baia actuala are, cum zice RazvanHimself, aspecte comune: chiuveta, WC, cada, masina de spalat si un spatiu in care nici stand drept nu ma pot intoarce in siguranta, am zis sa le dau afara si sa fac ceva deosebit:
              1. refacerea completa si corecta a hidroizolatiei – implica spart totul, inclusiv tencuiala si sapa veche, pana la peretele de beton. Facut hidroizolatie nesimtita, sa se umple baia ca acvariul iar vecinul sa nu stie: hidroizolatie pe beton, sapa cu aditiv hidroizolant (in care voi ingropa si cateva tevi), hidroizolatie la suprafata sapei si aditiv de gresie/faianta hidroizolant elastic.
              2. refacerea completa a instalatiei sanitare – inlocuit vechile tevi de fier cu tevi de polipropilena cu armatura compozita
              3. montaj rigips verde pe pereti si tavan cu inca un strat de hidroizolate. In spatele lui – instalatia sanitara.
              4. gresie si faianta rectificate: adica taiate atat de bine din fabrica incat se pot monta “fara rosturi”, dand un aspect continuu al podelei si peretilor.
              5. intrucat nu sunt un mare fan al baitei cu lumanari si spumita, dat afara cada si facut cabina de dus. Cu mentiunea ca nu va fi cabina de dus clasica, cu cadita de dus si instalatie s.a.m.d. Este cabina de dus de colt cu doi pereti de sticla, cu instalatie facuta de mine care sa contina: dus “ploaie tropicala” din tavan, dus cu para mobila si racord flexibil si 4 doze orizontale montate pe doua din cele patru colturi ale cabinei. Podeaua este chiar podeaua de gresie (cu inclinare necesara) si o rigola dreptunghiulara acoperita cu bucati din aceeasi gresie care alcatuieste restul podelei.
              6. WC-ul clasic devine WC fixat in perete cu bazin ascuns. Din pacate nu mai am loc de bideu, dar inca sondez piata pentru WC-uri montate pe perete cu bideu incorporat.
              7. Chiuveta nesimtit de mare se inlocuieste cu un lavoar micut, cu o baterie stylish.
              8. In rest, banalitati: o oglinda imensa pe peretele cu lavoarul, cateva artificii de iluminat pentru o atmosfera mai placuta, un calorifer suport de prosop si un dulapior ingust si inalt pentru depozitat diverse chestii utile in baie.

              Nepunand pe hartie inca toata aventura asta cu baia, la o apreciere “grosolana” s-a ajuns la o suma foarte mare de patru cifre. Numai din chestii “deloc iesite din comun” 🙂 o chiuveta, un dus, un wc.

              Noroc ca intentionez sa le execut in mare majoritate de unul singur, sau cu ajutor din partea unui “specialist”.

              P.S. Nu-s instalator, nici inginer constructor, nici arhitect :))

              P.P.S. Urmatoarea etapa e bucataria. Pentru ca intre timp am descoperit placerea gatitului. Si neplacerea spalatului vaselor dupa gatit. Dar masina de spalat vase tot nu imi iau, cred ca e mai avantajos sa transform spalatul vaselor intr-o activitate relaxanta, deconectanta 🙂

              • Ioana says:

                Bine ai venit, Cosmin!
                Ai mult de lucru la baia ta, insa sunt convinsa ca o sa iasa bine. Astept sa-mi spui cat de incantat esti de rezultat la finalul lucrarilor! 🙂

  3. Monica says:

    Salut! Tot ce ai scris intr-adevar este important dar o data ce te hotarasti sa ai sau sa nu ai obiectele respective in functie de nevoi si dorinte totul se limpezeste. Iti spun cum e la noi:
    Am facut o bucatarie functionala, mica, in care sa ai totul la indemana.
    Am facut si o mica camara-orice ai zice, poate peste 5 ani ai nevoie de acest spatiu de depozitare cat de mic. Insa daca ai nevoie de acest spatiu pt a face bucataria mai mare nu ezita sa il folosesti. Avantajul este si de “aerisire” a dulapurilor de bucatarie….ce nu folosesti decat rar pui in camara.
    Dulapuri de bucatarie cat mai putine sa nu aglomerezi. Oale si farfurii de asemenea. Nu ai nevoie de 10 seturi din fiecare dc sunteti doar 2 pers si eventual aveti invitati din cand in cand.
    Cuptor cu microunde avem, e util, nu il folosim tot timpul dar e bine sa il ai mai ales cand te grabesti.
    Chiuveta cu uscator e strans legata de masina de spalat vase- care e VITALA. Daca stii sa o folosesti e de vis si astfel iti faci timp sa citesti o carte sau sa bei o cafea. In plus, foarte rar spala barbatii vasele asa ca te ajuti pe tine :). Deci, daca ai masina de vase nu mai vad nevoia unei chiuvete cu uscator.
    Blatul in forma de L e folositor depinde cum ti-l aranjezi. La noi e drept dar ne ajunge.
    Cat despre faianta noi avem doar 6 bucati mari in fata la plita. Sa nu sara uleiul sau mai stiu eu ce pe perete. In rest, daca dai cu un lavabil bun sau o vopsea rezistenta la apa( chiar numai in bucatarie)treaba e rezolvata si peretii respira mai bine decat cu faianta.

    • Ioana says:

      Multumesc!
      Dulapuri de bucatarie cat mai putine? Si daca nu am camara, spatiile mele de depozitare…? 😀
      Cred ca o sa aleg varianta cu un perete de mobila, ca sa nu stea toate la vedere 😀

  4. Minnie says:

    Eu tocmai mi-am schimbat bucataria!
    Mobila se afla toata pe un singur perete si acel perete are fainata (nu si în spatele corpurilor).
    Nu am cuptor cu microunde! De ce asi manca mancare radiata? Am cuptor cu aer cald!
    Chiuveta mea este asa cum se zice pe aici 1si 1/2 adica are o tava speciala unde pot curata legume. Nu o pot folosii ca uscator! De obicei usuc cu carpa de bucatarie vasele imediat dupa spalare si le pun la loc.
    Asa cum ti-am scris mai sus am “blatul” pe un perete, eu nu gatesc pe gaz ci electric, de fapt nici nu am gaz acasa!
    Masina de spalat vase este si nu este practica. Daca sunt numai doua persoane în casa este un lucru inutil si un “depozit” de vase murdare, ca doar nu ai sa o pornesti ptr 2 farfurii si o cratita! Daca ai familie mai mare este buna, chiar un ajutor!
    Nu cred ca este nevoie sa pui faianta peste tot, în dreptul mesei de ce sa pun faianta iar un perete mai mic este ocupat de frigider (frigider din acela mare tip american cu doua usi) deci tot lavabil.
    Depinde de ce fel de bucatarie ai ca sa vorbesti de spatiu de depozitare, eu am si o debara speciala ptr asta. Daca bucataria este de 9m patrati … te întinzi cat îti este plapuma nu?

    • Ioana says:

      N-am mai vazut chiuveta ca a ta. O sa caut sa vad ce si cum.
      Masina de spalat vase consider ca e o chestie pe care o iei atunci cand iti faci mobila de bucatarie la comanda, pentru ca, peste ani cand vei avea nevoie de ea, va fi groaznic de greu sa-i gasesti un loc. 😀
      Da, de 9 metri patrati e vorba, insa consider ca sunt mai multe moduri in care te poti intinde sub plapuma :-)) O varianta e sa pui toate the old fashioned way si sa nu te astepti la un spatiu prea prietenos, o alta ar fi sa faci in asa fel incat sa ai si spatii de depozitare, si loc de invartit (fara a te lovi de diverse corpuri) si un design atragator.
      Chiar daca nu stai mult in bucatarie, timpul petrecut acolo trebuie sa fie placut, nu? 🙂
      Multumesc!

  5. ella says:

    O sa iti raspund doar la cateva intrebari, pentru ca la restul nu ma pricep :
    – cuptorul cu microunde- Eu nu as putea sa stau fara 🙂 Din punctul meu de vedere, nu schimba niciun gust. Eu am un cuptop Lg de vreo 8 ani, pe care am dat cred ca in jur de 50 de euro, asa ca nici nu as putea sa spun ca a costat f mult. E mult mai simplu sa te duci la frigider, sa iei o farfurie de tocana si in 2 minute sa poti sa si mananci. Nu mai folosesti gaz sa incalzesti mancarea si nici nu mai ai de spalat recipientul respectiv. Sau gandeste-te daca ai avea de incalzit 2-3 feluri de mancare 🙂 Depinde clar de fiecare, eu insa l-as recomanda. Plus ca poti sa dezgheti in cateva minute chestii congelate sau dimineata sa incalzesti laptele fara sa mai murdaresti un ibric.
    – masina de spalat. Ar fi de precizat ca nu poti sa pui farfuriile direct de pe masa in masina de spalat. 🙂 Nu, ca se infunda. Eu una, dupa ce am mancat, iau farfuriile si de cele mai multe ori le trec pe sub un jet de apa (poate sa fie si rece) si abia apoi in masina. Daca am tavi sau oale, eventual mai dau si cu un burete, sa indepartez din grasime sau chestii mari lipite. Nu am avut probleme si chiar am fost incantata de cat de bine spala. Ce nu stiu eu, e pretul unei masini d espalat in tara. Daca e scumpa, m-as lipsi!

    La restul intrebarilor, cred ca depinde de fiecare si mai ales, de relatia pe care o are cu bucataria. La mine, relatia asta e cam inexistenta 🙂

    • Ioana says:

      Preturile la masina de spalat vase variaza in functie de marca si capacitatea pe care o are. Insa exista modele cu preturi accesibile. 🙂
      Indiferent de timpul petrecut in bucatarie, consider ca e important ca aceasta sa fie prietenoasa – sa te simti bine si cand faci de mancare, si cand vin vecinii la tine la cafea 😉
      Iti multumesc!

  6. Mimoza says:

    Salut! in primul rand felicitari pentru articol/topic. 🙂
    Eu sunt fericita posesoare a unei bucatarii de 36 de m patrati. Si evident, desi bucataria e mare, spatioasa, cu ferestre mari, draperii frumoase si elegante, parca niciodata nu e spatiul de ajuns 🙂
    Am foarte multe spatii de depozitat, dar daca te apuci sa gatesti mult si bine, cum zic ca o fac eu, orice spatiu ai, nu e de ajuns 🙂
    Chiar daca stai la casa, cum stau eu, si am spatiu berechet doar pentru mine si sotul meu, intotdeauna as vrea mai mult. Ma gandesc ca 36 de m patrati fac cat jumatate din primul apartament al parintilor mei, asa ca ar trebui sa fiu multumita 🙂

    In ceea ce priveste masina de spalat de vase, am mai multe chestii de spus.

    Intr-adevar, trebuie sa personalizezi putin mobila de bucatarie pentru a o include frumos si bine, asta mai ales daca stai la apartament. Daca stai la casa, evident, e mai simplu 🙂

    Fara sa fiu rea, dar femeile care nu prea isi permit sa investeasca in masina de spalat spun ca nu are niciun rost existenta ei in spatiul bucatariei.
    Eu am masina de spalat vase de 1 an si un pic si pot sa zic ca nu as mai putea fara ea!
    Din punctul meu de vedere este cel mai practic aparat cu care poti sa iti accesorizezi bucataria.

    Si mai ales cand gatesti mult, elimini mult din timpul in care tu sau partenerul spalati vase. Asa, nimeni nu pierde timp.
    Am vazut mai sus discutia ca vai, trebuie aruncate resturile de pe farfurii. Intr-adevar, daca n-ai masina de spalat vase, nu stii cum e de fapt. Sau depinde de care ai, evident.

    Eu am o sita pe care se strang resturile. Si dupa ce se spala vasele, curat sita aia.

    Acum, din nou, depinde de ce resturi vorbim.
    Bagam oase in masina de spalat?
    Bagam resturi mari?
    Alea nu se arunca imediat dupa ce mananaci?

    Cat despre partea ca spala sau nu bine, iar e de discutat.

    Daca 10 min s-a ars mamaliga pe aragaz, si oala, si tot, astepti ca masina de spalat vase sa curete tot, doar asa, printr-un buton?

    Fetelor, eu zic sa investiti in masina de spalat vase, ca o sa fiti mai fericite si mai multumite 🙂

    Spor la treaba 🙂

    • Ioana says:

      Multumesc mult de aprecieri si de observatiile referitoare la masina de spalat vase! Ai cam pus punctul pe i, daca pot sa zic asa 🙂

      • Mimoza says:

        merci si eu. daca vrei sa iti iei masina de spalat vase, sa iti iei. o sa iti usureze munca, din orice punct de vedere privesti lucrurile. si chiar daca ai spatiu mic, chiar daca ai spatiu mare, cand incepi sa te asezi la casa ta si incepi sa tot cumperi, nu te mai opresti. cel putin eu asa sunt 🙂 parca si pantofii sunt de ajuns uneori, dar ustensilele de bucatarie, niciodata. te salut de la berlin, din luna de miere, unde mi-am facut plinul de carti de gatit, apropo :))

        • Ioana says:

          Valeu! In luna de miere si tu-ti iei carti de gatit?
          O sa-mi iau masina! Chiar daca acum nu va fi folosita foarte frecvent, in cativa ani, cand va fi mare nevoie de ea, va fi acolo si nu va trebui sa imi refac mobila de bucatarie pentru a o integra in calcul 😀

  7. Ruxandra says:

    Un subiect tabu…n-ai vrea sa afli ce gandesc..sau mai pe scurt..socoteala de acasa, nu se potriveste cu cea din targ:)

  8. Alina says:

    Desi inca nu am casuta mea, deci nici bucataria mea, am urmatoarele raspunsuri la intrebarile tale (o luam pe punctulete, stil proces verbal):
    -pentru doi oameni care muncesc zi-lumina, totusi e importanta si bucataria. Doua zile e weekend, mai sunt sarbatori (deci zile libere plus musafiri la masa), sau zile in care vrei sa iti rasfeti sotul/sotia (depinde cine gateste) sau viitori membri ai familiei. Trebuie sa fie un spatiu in care te simti bine
    -cuptor cu microunde – noi avem, nu il folosesc prea des, mie nu imi prea place. Fratele meu, in schimb, il gaseste extrem de practic (si din motive de lene)
    -chiuveta – pas
    -plita pe colt – nu o vad prea functionala/practica. Spunea cineva mai sus ca nu va fi usor de folosit in timpul sarcinii. Subscriu.
    -masina de spalat vase – da, da, da. De-asta si eu vreau, la casuta mea, neaparat. Nu imi place sa spal vase, recunosc. O gasesc extrem de folositoare la casa omului.
    -faianta – avand lavabil pe peretele din dreptul mesei, a doua oara as opta pentru faianta. Tot stropesti, vrand-nevrand. Mai versi ceva, mai sare de pe altceva, se murdareste. Faianta o cureti mai repede si mai usor, in timp ce pe lavabil risti sa ramana pete. Sau nu iese culoarea uniforma, daca vopsesti din nou.
    -spatii de depozitare – multe, foarte multe. Eu sufar ca nu le am.
    Daca imi mai amintes ceva, revin cu completari, desi nu cred ca e cazul.

    • Ioana says:

      Esti o draguta! Iti multumesc mult pentru pareri!
      Si ma bucur ca nu sunt singura care alege practicul in detrimentul modei :-“

  9. Diana says:

    Cat de importanta e camara in bucataria de azi?
    – Consider că e destul de importantă. O cămară poate elibera bucătăria de tot felul de produse cumpărate în cantități mai mari. Poți lua mai mult orez, mai multe conserve de sos de roșii, poți ține vasele pe care le folosești rar sau aparatura de bucătărie… depinde… dacă ai o bucătărie mai mică te ajută mult. Poate nu ai balcon… sau poate ai un spațiu de recreere unde nu vrei să ții lasa de cartofi.

    Cat de important e sa-ti cumperi un cuptor cu microunde?
    – Cuptorul cu microunde salvează timp, e bine să îl ai, dar nu înlocuiește sub nici o formă cuptorul clasic, nici ca gust, nici ca posibilități.

    Cat de important e sa ai chiuveta cu uscator
    – Depinde de persoană. Eu nu aș suporta ideea de picurător în mobilă și de umezeală în dulapurile mele. 😆 Și oricum, chiar și cu mașina de spălat… dacă ai 2-3 vase tot le speli la chiuvetă, că nu pornești pentru 2 farfurii mașina de spălat. Și clar nici nu le-aș lasă murdare până a doua zi seara sau altcândva.

    Blatul bucatariei tale e in forma de “L”. Cat de practic e sa-ti asezi plita in colt.
    – Mi se pare mai practic să pui corpuri speciale de colț în colț (se câștigă mult spațiu). E chiar destul de incomod să stai… la colț la tigaie. 😆

    Masina de spalat vase e o solutie sau o problema?
    – Deci mor cand aud asta cu „câștigi timp pentru familia ta cu mașina de spălat vase”. Poți petrece timp cu familia ta spălând vase. Te poate ajuta soțul sau copilul cu spălatul unei părți din vase pe măsură ce gătești, sunt soluții. Dacă pierzi jumătate de oră spălând vase într-o zi cât copilul tău de 8-12 ani și soțul stau prin casă… problema e în familie, nu la bucătărie. Și am gătit și eu la viața mea oale de mâncare, etc. Dar în 10 minute le termini, dă-le naibii că nu gătești pentru o garnizoană. Și mașina de spălat presupune un pic de muncă… dar e economicoasă ca timp. E practică.

    E mai convenabil sa-ti pui doar un brau de faianta intre corpuri si restul lavabil / tapet
    – Eu nu suport gresia și faianța… dar clar la bucătărie trebuie. Nu e vorba neapărat de accidente, și în casă pot vărsa suc de coacăze. Dar de la aragaz mai sare pe pereți și dacă nu prăjești ceva.

    Cate spatii de depozitare sunt suficiente?
    – Multe. Din experiență proprie pot spune că poți trăi și cu puține spații de depozitare, n-ai nevoie de mai mult de 6 farfurii, o tigaie, o cratiță, etc. Poți trăi și găti cu minimul necesar. Dar e bine că ai și un aparat de gătit la aburi, și un cuptor cu microunde, și un juicer, și un robot de bucătărie mare, și un robot de bucătărie mic, și o rezervă de conserve chiar dacă din comerț, și o serie de alte lucruri care… se adună în ani. 😀

  10. Adrian says:

    Camara!? Cati metri patrati are bucataria? Asta e intrebarea. Sau poate vrei sa iei frigiderul cu tine,in dormitor…Despre partea inchinarii…, spre usa cuptorului cu microunde, se face din bazin si doar cateva grade, asta dimineata si seara, ca sa mai grabiti si voi lucrurile spre masa aia mare din bucatarie. Masina de spalat vase, frumos gadget. Pentru 2 farfurii si doua linguri,ajung si doua maini de om. Spatiu si timp. Una cunoscuta si alta nu, fara a fi variabile. In functie de astea se fac toate. Spuneai de cata spatii de depozitare ai nevoia. Cate oale de 10L si cate tigai de 60cm ai sa depozitezi. Stai, socoate si te intreaba…

    • Ioana says:

      Eh, uite aici la spatiu si timp e faza: ca spatiul e fix, insa nevoile sunt variabile. Iar timpul in care sa le faci pe toate cate trebuie facute intr-o zi de doar 24 de ore se imparte diferit in functie de timpul petrecut la servici, obligatii, tabieturi si prioritati.
      Poate cel mai important criteriu, insa, e pentru cat timp de acum inainte iti mobilezi casa: pentru azi si maine? E perfect atunci, cu prima ocazie cand ai nevoie de ceva care sa-ti usureze munca, tragi o renovare ca la carte. 🙂 Insa daca o faci pentru mai mult de maine, e bine sa iei in considerare si alti factori.

Leave a Reply


Recent posts

Cel mai bun cadou...

Posted on Nov - 17 - 2017

0 Comment

Echilibrul copil – tehnologie

Posted on Nov - 12 - 2017

0 Comment

Muzeul Camarilor Romanesti

Posted on Nov - 10 - 2017

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.
  • Din dragoste pentru decoratiuni