Atatea discutii am auzit pe marginea acestor noi jucarii dedicate celor care mai citesc carti, incat nici nu mai stiu ce sa cred: merita sau nu sa citesti orice, oricat, oriunde de pe un Kindle sau orice alt e-book?
Incepem cu inceputul:
- Cartile au un miros specific. Copertile ilustrate, hartia in sine, volumul cartii nu pot fi inlocuite cu cele 200 de grame de plastic.
- Placerea de a te rataci intr-o librarie / biblioteca, in cautarea cartii potrivite, dispare atunci cand cauti carti online, in formate specifice e-readerului.
- Rasfoitul unei carti ofera o “bucurie” cititorului, care se implica tot mai mult in actiunea povestii, cu fiecare pagina pe care o citeste, pe cand prost-crescutul Kindle iti arata cate procente ai parcurs din carte si iti fura chiar si placerea de a da pagina dupa pagina…
Pe de alta parte, Kindle-ul are avantajele lui:
- Indiferent de cat de mare e cartea, tu tot ai 200 de grame in mana. Si nu mai ai nevoie de semne de carte, asa ca nu o sa te mai enervezi cand se rup sau le pierzi.
- Nu strica ochii asemenea monitoarelor obisnuite, datorita cernelei folosite.
- Un singur buton te desparte de pagina urmatoare, asa ca nu mai trebuie sa te concentrezi la ultimele cinci cuvinte din fraza inceputa pe pagina anterioara.
- Nu ai lumina potrivita? Ai optiuni ce deschid sau inchid la culoare display-ul, la o distanta de doar cateva butoane.
Apoi ar mai fi discutiile pe marginea (in)existentei reclamelor, a dimensiunii ecranului sau, mai nou, daca sa fie color sau nu. Sincer, din punctul meu de vedere, nu merita sa dai mai multi bani pe un Kindle fara reclame, mai ales pentru ca nu le vezi atunci cand citesti. La fel si cu cel color, pentru ca nu consider ca aceasta e o caracteristica vitala. Eventual la capitolul sa fie sau nu cu touch, sa aiba sau nu tastatura sau cat de mare sa fie displayul ar mai fi ceva de discutat, dar asta in functie de dorintele si preferintele fiecaruia.
Asadar, cum ramane? Citim sau nu urmatoarele carti de pe un Kindle? 🙂
Eu nu cred ca as citi. Adica nu m as putea adapta. Plus ca ma ingrozeste gandul ca trebuie sa mai am grija de o chestie pe care o am asupra mea pe langa toate celelalte. Cartea are o magie pe care nimeni nu o va inlocui, indiferent cat de mult ar avansa tehnica!
Dar daca nu l-ai lua cu tine oriunde? Daca l-ai folosi doar acasa sau in masina, la drumuri lungi?
In ceea ce priveste magia cartilor, nu pot si nici nu vreau sa te contrazic 🙂
Nu stiu altii cum sunt, dar eu m-as supara mai tare sa imi pierd kindle-ul decat o carte. Ma mai duc cu carti pe busuri, la cat de uituca sunt le mai las si altora involuntar, dar una imi e sa las 20 de lei, alta sa 700 de lei.
Nu sunt de acord cu librariile foarte tare, pt ca sa dau 40-50 de lei pe o carte, pe care o citesc in 2-3 zile, si dupa sa o las in biblioteca nu mi se pare ca merita tare – aici nu ma refer strict la pret, ci la faptul ca parca, cumva, cartea aia ar merita sa mai aiba viata si dupa mine, sa se bucure si altii de ea; in schimb, anticariatele si bibliotecile mi se par fascinante, duminica chiar mi-am luat 5 carti din anticariatul din Polus si parca fiecare in parte are istoria ei, viata ei, cumva…
Eu mi-as lua un Kindle, dar doar cel color, gandindu-ma la asemanarile lui cu iPad-ul, in niciun caz sa inlocuiasca dragele mele carti.
Poate ca atunci cand vei cara un Kindle dupa tine vei fi putin mai atenta 😛
Intr-adevar, e pacat sa dai atatia bani pe o carte pe care o uiti intr-o biblioteca dup-aia, pentru ca rareori ajungem sa recitim cartile pe care le avem, indiferent cat de mult ne-au placut 🙂
A, si astept sa-mi povestesti in detaliu despre viata cartilor tale de la iesirea din editura, de dinainte de a ajunge la anticariat si pana acum, cand sunt la tine!
De acord cu Anda la partea cu cumpăratul cărților. Se poate întâmpla să dai o grămadă de bani pe niște cărți ce le citești o singură dată și pe urmă le ții doar în bibliotecă, pe raft, și nu le mai citești. De-aia am eu abonament la biblioteca județeană – își actualizează periodic colecțiile cu cărți recent publicate și dacă sunt curioasă cum e vreo carte o citesc de la ei, iar dacă mă captivează extrem de tare atunci merg și mi-o și cumpăr.
Oricum, revenind la Kindle – părerea mea e că trebuie să existe un anumit echilibru. Să ai și cărți în bibliotecă, dar să ai și un Kindle. Eu toată ziua bună ziua sunt pe drumuri, așa că mi-e foarte util Kindle-ul. El tocmai pentru asta a fost făcut, la origine, în ciuda a ce se zice – nu ca să ÎNLOCUIASCĂ toate cărțile tipărite, ci că să UȘUREZE viața cititorilor pasionați.
Perfect de acord! Si, pana la urma, cred ca exista si o parte destul de mare dintre utilizatori care s-au re-apucat de citit carti de dragul jucariei 🙂
Bine ai venit! :*
Eu cred în îmbinarea lor, tocmai datorită faptului că există avantaje pe ambele părți.
În general, la drumurile și activitățile de zi cu zi, acasă, în autobuz, în metrou, așteptând, într-o pauză, merge o carte, cu mirosul ei specific, cu senzația, cu tot.
Însă la drum lung, decât să cari 4-5 cărți, mai degrabă introduci în bagaj un e-reader. Dar și atunci când nu găsești cartea decât în format electronic. Și mai bine pdf-urile și ppt-urile pentru cursuri le citești așa, decât să omori tone de copaci în sesiuni printând. 😛
Imi place de tine ca esti eco! 😉
Nu sunt eu eco… dar când văd tonele de hârtii aruncate prin sesiuni, tot mi se rupe inima.
[…] foarte tare in acest moment, asa ca e musai sa o linistesc spunandu-i ca jucaria aia mica de pe ea (Kindle-ul) duce tot greul si o transforma dintr-o mini-biblioteca intr-una destul de […]
Citest cu placere de pe un Kindle, recent achizitionat. Programul de lucru si minunatul meu baietel de 2 ani jumatate nu-mi mai lasa timp de plimbat prin biblioteci, si nici nu prea pot sta cu o carte in mana… Kindle-ul nu pare sa-l atraga la fel de mult ca atunci cand tin o carte in mana… plus ca nu mai e o problema cand trebuie sa las repede cartea din mana atunci cand trage de mine sa ma joc cu el sau face vreo boacana.
Recunosc, am si o pasiune pentru tot felul de jucarii electronice, fiind de meserie inginer in domeniu, asa ca pot imbina doua placeri de-o-data: placerea de a citi cu cea de a folosi un gadget.
Imi place foarte mult sistemul de dictionar. Foarte util cand ai nevoie de definitia unui cuvant, sau sa-i gasesti echivalentul in limba romana.
Baietelul meu are astm, pe fond alergic, si doctorul mi-a recomandat cu caldura sa am cat mai putine chestii in casa pe care se poate pune praful… inclusiv rafturi cu carti. Inca nu era cazul la mine, dar am destule carti adunate pana acum ce le tin in cutii prin debara.
Imi mai place kindle deoarece daca am chef de-o anumita carte, la 12 noaptea, cand mai prind cate o juma de ora sau o ora sa citesc, o gasesc imediat pe net. Resursele de carti gratuite, mai ales in limba angleza, sunt vaste.
Tot ce-am scris mai sus e valabil pentru orice e-book reader cu ecran e-ink. Desi sunt posesor de Kindle si sunt multumit de el, pentru Romania as recomanda totusi Nook sau Kobo datorita faptului ca suporta EPUB nativ. Cam tot ce se gaseste ebook la noi e in format EPUB cu schema de protectie de la Adobe. Pentru EPUB neprotejat, Calibre face o treaba minutata cand e vorba de conversie epub -> mobi. Treaba se complica atunci cand vorbim de epub protejat.
Concluzia: Desi sunt un fan al bibliotecii locale, nu mai am timp de asta, cel putin nu acum. Kindle (sau orice alt ebook reader) imi ofera posibilitatea de a citi ce am chef, imediat cand prind un pic de timp liber ca mai citesc o pagina doua. Chiar am in plan sa mai cumpar inca un ebook reader pentru sotie. Deocamdata il impartim pe acesta.
Sa-i cumperi, sa-i cumperi! Dup-aia faceti concurs! 😀
Bine ai venit!