In perioada sarbatorilor de iarna am avut parte de putin calm si liniste, asa ca am analizat diverse obiceiuri comportamentale ale oamenilor cu care am avut de-a face. Stiu ca scriu tarziu despre acest subiect, insa mi-am dorit foarte mult sa ma detasez de el, ca sa fiu cat de cat obiectiva.
Nu stiu cum fac altii, insa eu am invatat ca respectul fata de munca omului e importanta. Si aici nu ma refer doar la partea de curatenie, ci si la mancarea / dulciurile pregatite.
Toti stim ce inseamna sa faci curatenie pentru Craciun. Toti stim ca, asa cum ne punem noi casa la punct, asa o fac si altii. Si, mai mult decat atat, ne dorim sa ne fie respectata munca, pentru ca nu prea ne convine sa facem curatenie in fiecare zi, dupa ce pleaca fiecare tura de colindatori / invitati. Asa ca nu pot sa inteleg cum unii isi permit sa calce in picioare, aproape la propriu, toata munca ta. N-am avut zapada de Craciun, insa am avut balti si noroaie. Iar plimbarea pe afara se lasa, inevitabil, cu papuci murdari, asta insemnand ca, tu, musafir onorabil, stii ca trebuie sa incerci sa faci cati mai putini pasi in holul omului, ca sa nu-ti muradaresti tu, tie, in primul rand, sosetele / ciorapii dupa ce te descalti sau cand vrei sa te incalti inapoi. Apoi, nu cred ca mai are sens sa precizez ca nu ai ce cauta cu noroi pe papuci pe covorul (deschis la culoare al) omului, chiar daca, din complezenta, acesta iti spune sa nu te descalti. Fii tu cu doua secunde mai destept si gandeste-te la munca pe care ai depus-o in pregatirile casei tale pentru sarbatori si atunci vei respecta si munca altuia.
Daca asta a fost povestea legata de curatenie, urmeaza cea legata de mancare. Acorda-ti putin timp pentru a analiza unde sunt asezate platourile in cazul in care ai de-a face cu un bufet suedez, vezi unde sunt tacamurile, farfuriile si servetelele. Sunt sigura ca nu sunt ascunse pe undeva sau acoperite de ceva imens, asa ca le vei gasi cu usurinta. Serveste-te apoi cu o farfurie, tacamurile corespunzatoare (sau macar o furculita, in prima faza, poti reveni dupa cutit dupa ce iti pui ceva in farfurie) si un servetel. Iar acum e acum: crezi ca ai putea sa nu uiti de furculita si sa te servesti cu ea? Furculita din dotare nu e recomandat sa atinga jumatate din chestiile asezate pe platou, mai ales pentru ca, sunt convinsa, nu ai mers sa te speli pe maini inainte sa dai atacul la mancare. Si nici daca ai fi facut-o nu ai dreptul sa iti lasi amprenta pe toate-cele.
Iar asa, ca ultim detaliu, inainte sa iesi pe usa: inarmeaza-te cu rabdare si asteapta sa se incalte o parte din cei aflati in hol in acel moment, pentru a evita inghesuiala si dezechilibrarile artistice. In nici un caz sa nu te consideri suficient de privilegiat incat sa-ti servesti incaltamintea si sa poftesti in camera, sa te asezi pe canapea si sa te incalti. Pentru ca, sa nu uitam, papucii tai sunt tot uzi si murdari, chiar daca s-au odihnit cuminti in hol in ultima ora.
Sper ca ne-am lamurit si ca nu vom mai avea parte de asemenea patanii, indiferent ca e vorba de o vizita oarecare sau de musafirii care ne trec pragul de sarbatori.
O zi faina! 😉
sursa imagine
Te-au cam suparat, nu gluma 😛
Andreea, nu covorul meu a fost victima, insa mi s-a rupt sufletul cand am zarit privirea bietilor proprietari asupra acestuia… Numai ca au fost prea simtiti si n-au mai zis nimic, nici macar in gluma…
Păcat că cei care nu respectă reguli de bun simț, nu citesc acest articol.
Mai sunt o categorie de musafiri, cei care pretind în casa lor să te descalți și să te porți bine, iar ei în casa ta, nu!
Si n-am putea oare sa fim numai noi musafirii lor, nu si invers? 😀
La astfel de musafiri, e mai bine să nu te duci!
Bun, bun! 🙂