Editura ALL a pornit o campanie de voluntariat intitulata “vALLuntar”, menita sa incurajeze lectura si voluntariatul. In perioada 24 ianuarie – 16 martie pentru fiecare recenzie a unei carti din colectia Editurii ALL, o echipa de angajati a acesteia va face 15 minute de voluntariat, iar pentru fiecare comentariu primit (referitor la carte sau campanie) la postarile cu recenzii se mai adauga inca 3 minute. Pe scurt, toata lumea are de castigat! ๐Ÿ™‚

Cartea pe care mi-am ales-o eu este din domeniul culinar, si anume “250 de retete din arta culinara chinezeasca”.

Intotdeauna mi-am dorit sa descopar secretele din spatele bucatariei chinezesti, datorita multitudinii de condimente si combinatii posibile pentru carnea de pui, in mod special. Iar de ceva vreme am inceput sa gatesc si eu ceva pui cu legume dupa o reteta, insa parca tot lipseste ceva… Insa acum nu mai imi fac griji ca am o gramadaaa de retete la dispozitie, cu grade diferite de dificultate si o varietate de combinatii posibile. Imi place foarte tare faptul ca am si imagini, asa ca pot sa-mi dau cu usurinta seama daca ce am facut eu seamana cu originalul sau nu, si am si sugestii de prezentare pentru o bataie de cap in minus. ๐Ÿ˜€

Cartea e structurata foarte frumos pe capitole: incepe cu instructiuni de preparare a orezului si apoi, in functie de tipul de carne folosit, se intra in detalii: 53 de retete pentru carne de pasare (pui, rata), 38 de retete din carne de porc, 7 retete din carne de vita si oaie, 7 retete din carne de vanat, 53 de retete din carne de peste, creveti si alte asemenea lor. Un soi de bonus ar fi cele 26 de retete de salate si mancaruri reci, 36 de retete pentru preparate din legume si oua, 6 retete de supe, 15 retete de dulciuri si inca 9 retete de taitei, chifle s.a.

Si, ca sa va faceti o idee de ce ati putea gati: pui cu alune, pui cu mere, pui cu samburi de lotus, rata crocanta inmiresmata, rata cu dovleac, pipote cu bambus inabusite, ficat de rata cu paine prajita, muschi la tigaie cu gust de banana, snitel chinezesc de porc, coasta cu aroma de 5 mirodenii, rinichi dantelati, soric cu gust de carne de pui, burta de oaie fideluta, vrabii crocante, frigarui de iepure, peste proaspat in sos picant – acrisor, salau evantai la cuptor, creveti cu crema, scoici cu conopida si spanac, broasca testoasa inabusita in sos de soia (asta am citit-o in gand, sa nu ma auda testoasa din baie :-D), muguri de bambusciuperci cu miez de nuca, crema de migdale / curmale / nuci, pepene argintiu cu 8 delicii, clatite de primavara.

Bineinteles ca unele retete au niste denumiri amuzante: “furnica urca in copac”, “perle stralucitoare pe labe de rata”, “dragonul, felixul si perla”, “oala in flacari mongoleza”, “porumbelul se intoarce la cuibul lui”, “dragonul verde, luna clara”, “perle ascunse in zapada”.

Pentru mine puiul cu bambus si ciuperci e din start printre favoriti, dar o sa incerc si ceva rulouri din muschi de porc cu piersici sau pandispan cu aroma de banane ๐Ÿ˜€ La supe nu ma prea bag, ca “supa clara din tendoane de caprioara” nu mi se pare suficient de atragatoare ๐Ÿ˜€

No bun. Sper ca nu v-am facut sa salivati prea tare. ๐Ÿ˜€ Si chiar! Am uitat sa va intreb: voua ce bucatarie va place? Ca eu in afara de a noastra si cea chinezeasca nu prea am avut curajul sa fac descoperiri :-“

Urmariti recenziile facute de mine si pe cele de pe alte bloguri participante, scrieti un comentariu referitor la carte sau campanie si adaugati inca 3 minute timpul de voluntariat! Aici gasiti si regulamentul campaniei.

sursa 1, 2

 

49 Responses so far.

  1. nina says:

    Imi place foarte mult bucataria chinezeasca, dar mi-e greu sa cred c-as fi in stare s-o gatesc acasa, nu pentru cฤƒ reศ›etele sunt grele, ci pentru cฤƒ au multe ingrediente greu de gฤƒsit. Dar de mancat, mananc de nu ma vad. Bine, la orele alea la care am voie. ๐Ÿ˜€

    • Ioana says:

      Eu folosesc anason, ghimbir, rozmarin si oregano. Bine, nu toate odata ๐Ÿ˜€
      Da, si eu as manca fest daca n-ar fi atat de extra-sarate sau super-iuti sosurile lor :-”

      ps: Sa stii ca fix la tine m-am gandit cand am dau publica acestui articol ๐Ÿ˜€

  2. sim says:

    ma bucur sa descopar recenzii si la carti de genul acesta. mie personal imi place bucataria italiana si mai recent cea japoneza:)

    • Ioana says:

      O, da, pizza ๐Ÿ˜€
      Ma bucur ca iti place cartea pe care am ales-o ๐Ÿ™‚
      Bine ai venit!

      ps: nu stiu de ce ai intrat prima data in spam, dar sper ca am rezolvat problema

  3. Annonimus says:

    Daca nu ai o reteta cu carne de sobolan degeaba ai cumparat aceasta carte.
    Felicitari pentru initiativa celor de la editura “All” !!!
    PS pentru cei de la editura: Puneti si o reteta 100% chinezeasca cu animalute cu mai multe labute(miriapozi)

    • Ioana says:

      Vai, nici nu cred ca as indrazni sa citesc reteta cu carne de sobolan :-))
      Auzi, dar cu miriapozii ce ai? ๐Ÿ˜•
      Bine ai venit! ๐Ÿ™‚

  4. C.L.M. says:

    Interesant ๐Ÿ˜•

    Te pup, o seara faina sa ai ๐Ÿ˜€

  5. Zuperinho says:

    Unele din preparatele chinezesti mi se par destul de sanatoase si gustoase.

    Ce nu prea-mi place ii carnea cu gust dulce – mi se invarte stomacul doar gandindu-ma.

    Si supele lor mi se par ciudate.

    Ca sa mananc carne de caine sau sobolan iara trebuie sa-mi fie FOARTE foame…

    Am un prieten care a fost in China si zice ca mancarurile din restaurantele Chinezesti de la noi nu sunt la fel ca si cele din China. Sunt apropiate la gust dar cine a mancat si acolo va observa diferenta.

    Apropo, legat de sosuri .. in China sunt mai concentrate si puternice decat aici.

  6. liana says:

    Sunt si eu incantata de campania vALLuntar, asa ca, hai sa le mai dam 3 minute de munca … ).
    Eram pe terasa unui restaurant chinezesc din cluj si am intrebat 3 chinezi care luau si ei masa acolo daca seamana mancarea cu ce au ei acasa. Au ras ๐Ÿ˜€ una buna, apoi ne-au raspuns ca nu e nici o legatura. Ce-i drept, China e mare si stiu ca sunt cateva “bucatarii” chinezesti diferite si distincte, poate domnii erau din alta regiune decat bucatarul restaurantului…

  7. Elena says:

    Imi place foarte tare campania, ma bucur sa vad ca sunteti atat de multi care au preluat ideea. Urmatorul pas e sa zic: ok, I’m in, too. ๐Ÿ™‚

  8. Kadia says:

    mie imi place bucataria Thai ๐Ÿ™‚ Am incercat cateva preparate chinezesti, dar cel mai mult imi plac retetele care au fost adaptate gusturilor europene. Nu sunt convinsa ca mi-ar placea o reteta preparata asa cum si-o fac ei acasa. Dar sunt deschisa la nou si as incerca ๐Ÿ™‚

    • Ioana says:

      Eu sunt mai conservatoare, asa, de felul meu, asa ca nu cred ca m-as aventura sa merg mai departe cu degustarile ๐Ÿ˜€

  9. Cartonic says:

    eu de la chinezi nu stiu decat sosurile. In special ala dulce acrisor cu urme de bambus.
    Din parchet?!

  10. Monica says:

    Suna bine. Arata bine. Cred ca si vor iesi bine:)) In bucatarie stai cu drag:D

    • Ioana says:

      Ma bucur ca iti plac ๐Ÿ˜€
      In ceea ce priveste statul in bucatarie, ai dreptate, insa si aici sunt anumite limite de care trebuie sa tinem cont ๐Ÿ™‚

  11. Oana says:

    Suna bine retetele. Iubesc mancarea chinezeasca, mai ales taiteii aia “de sticla”, dar ma enerveaza ca in comert n-am gasit sub 30 de lei un pachetel amarat.

    • Ioana says:

      Da, din pacate la noi nu se prea gasesc multe, iar cand gasesti au niste pretuuuri… ๐Ÿ™
      Bine ai venit! ๐Ÿ™‚

  12. spi`oana says:

    Asta pentru ca volumele normale de carti de bucate sunt atat de plictisitoare..

  13. Not One Of The Others says:

    Mancarea chinezeasca a inceput sa intre in viata romanilor la scara larga abia dupa revolutie. Spun asta pentru ca bucataresele mai invarsta se feresc sa gateasca lucruri noi, cu atat mai mult cu cat unele condimente sunt total necunoscute pentru dansele. Consider ca aceasta carte este de ajutor atat pentru persoanele tinere dar si pentru cele mai invarsta care doresc sa experiemnteze ceva nou. Experience the fun!! ๐Ÿ™‚

  14. […] A doua recenzie e cea fฤƒcutฤƒ de Ioana unei cฤƒrศ›i de bucate de data asta, o carte despre bucฤƒtฤƒria chinezeascฤƒ. Trebuie sฤƒ fie foarte fain sฤƒ ศ™tii sฤƒ-ศ›i faci acasฤƒ tot felul de reศ›ete chinezeศ™ti. Sper […]

  15. Super cartea!! si eu o vreau, eu sunt innebunita dupa mancare chineazasca si mi-ar placea sa o stiu face acasa. Doar ca as prefera retete adevarate chinezesti, cum sunt in cartea asta.

    Eu in fiecare vacanta incerc o bucatarie noua, pana acum am mancat mancare indiana, japoneza, vietnameza, mexicana, marocana, chinezeasca (din greu), am mers chiar in casa unor chinezi in Budapesta care ne-au gatit contra-cost, vreau sa zic ca mancarea nu seamana cu cea din fast-food-urile din oras, ungureasca, pizza si paste italiene etccc.

    • Ioana says:

      Tare ma bucur ca iti place!
      Din ce retete am insiruit pe aici, alege-ti una si ti-o trimit ๐Ÿ˜‰
      Eu sunt mai conservatoare, mai ales cand vine vorba de mancare, asa ca nu cred ca as fi avut curajul sa incerc toate bucatariile pe care le-ai incercat tu… desi, daca esti chiar acolo, poate ca e altfel ๐Ÿ˜€
      Bine ai venit!

  16. Cris says:

    Tocmai am vazut de curand fotografiile unui amic din timpul pregatirii a doua retete, pui cu alune si pui cu ananas…
    Si tare as fi vrut sa le si gust.
    Cartea ta pare apetisanta, mai lipseste curajul sa incerc. Sa le gatesc, ca de mancat n-am nicio problema.

  17. […] a mai scris recenzii saptamana trecuta: Simona Criste, Ionut Pavel, Valentina Roman, Cezar Vasile, rozsaunu.ro, Alice, Oana, talentedenazdravani.ro, Bogdan Doicin si […]

  18. Rux says:

    Foarte interesanta cartea!! Citisem cate ceva despre bucataria japoneza si cea frantuzeasca intr-o manga de profil (mi-a placut dintr-atat incat am lecturat-o cap coada). Mie imi place cel mai mult bucataria lui Buni (hehe) – cu ea am crescut (cu Buni si bucataria ei:P) si mi-e cea mai draga.

  19. Raluca says:

    Eu nu ma dau in vant dupa bucate exotice. Cand am fost in China, puiul cu alune era unul dintre felurile cu care ma impacam cel mai bine. De multe ori m-am multumit, insa, cu bolul de orez ๐Ÿ™‚
    Succes in bucatarie!

  20. Desi majoritatea retetelor din cartea pe care o amintesti sunt pe baza de carne, la chinezi nu proteina animala este felul principal de mancare ci carbohidratii: orez, taitei. Motivul pentru care mancarea se gateste in bucati foarte mici este pentru ca ei considera ca a avea cutit la masa este un act de cruzime si de aceea prefera “sa culeaga” mancarea cu ajutorul betelor.

  21. Florance says:

    Ador bucฤƒtฤƒria chinezeascฤƒ, mai ales algele, urechile de lemn, orezul (modul รฎn care รฎl preparฤƒ ei) ลŸi carnea de ลŸarpe… รฎmmm, o minunฤƒลฃie. Cred cฤƒ ลŸtiu acum ce-mi fac cadou de 8 martie ๐Ÿ™‚

  22. mitinita says:

    Bucataria mea de suflet este cea japoneza,iar cea pentru gusturile mele cea coreeana.Dar stii care e gatita cel mai des la mine acasa? Cea chinezeasca,fiindca asa cum spui multe pot fi gatite din carnea de pui. Ma crezi ca m-am uitat pe site si mi-a scapat cartea? Are si fotografii cartea?

  23. […] ps: editia de azi e dedicata campaniei #vALLuntar […]

  24. […] cu recenzii se mai adauga inca 3 minute. Pe scurt, toata lumea are de castigat! Puteti comenta aici si […]

  25. […] tot am invatat sa fac mancare chinezeasca si cateva tehnici culinare si smecherii despre ustensilele de bucatarie, mi se parea interesant sa […]

  26. […] 250 de retete din arta culinara chinezeasca […]

Leave a Reply


Recent posts

Dor?

Posted on Sep - 4 - 2023

0 Comment

Lebenita copilariei

Posted on Jun - 24 - 2020

1 Comment

Cluj: Fathers | Conferinta...

Posted on Feb - 21 - 2020

0 Comment

Calm: resurse pentru o...

Posted on Oct - 30 - 2019

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.