Editura ALL a pornit o campanie de voluntariat intitulata “vALLuntar”, menita sa incurajeze lectura si voluntariatul. In perioada 24 ianuarie – 16 martie pentru fiecare recenzie a unei carti din colectia Editurii ALL, o echipa de angajati a acesteia va face 15 minute de voluntariat, iar pentru fiecare comentariu primit (referitor la carte sau campanie) la postarile cu recenzii se mai adauga inca 3 minute. Pe scurt, toata lumea are de castigat! :-)

Daca tot am invatat sa fac mancare chinezeasca si cateva tehnici culinare si smecherii despre ustensilele de bucatarie, mi se parea interesant sa vad si ce ar trebui sa manance copii.

La prima vedere, formatul cartii e bestial! E un soi de agenda foarte fain organizata.

Fiecare reteta are cateva simboluri care indica cui este indicata reteta si ce plusuri are: recomandata vegetarienilor, fara gluten / grau / lactoza, contine ou / alune, sursa bogata in fier / calciu / omega3 + timp de preparare si modalitate de pastrare (trebuie servit chiar dupa preparare, poate fi congelat, cat timp poate fi tinuta mancarea la frigider).

Prima parte ofera informatii ce va ajuta sa intocmiti o dieta sanatoasa pentru copil. Urmatoarele doua parti contin retete pentru copii intre 6 luni (cand se introduc treptat primele alimente) si 2 ani. Urmeaza o parte cu retete pentru copiii intre 3 si 6 ani, axate pe principalele mese ale zilei si retete de gustari si bauturi, plus retete pentru petreceri sau mancaruri de gatit impreuna cu copilul (acestea au instructiuni clare de “asta face copilul” si “asta face adultul”).

Cartea e plina de sfaturi, incepand de la modul in care sa combinati alimentele, nutrientii esentiali, pana la cumparaturi rationale, menite sa va ajute sa aveti tot timpul alimentele necesare in frigider / camara.

Ca sa va faceti o idee concreta, aveti la dispozitie retete pentru pizza cu sunca si ananas, bacon si dovlecel, crochete de pui cu susan, placinta de pui cu ciuperci, piure de rosii cu branza, cartofi fierti rumeniti la cuptor, paste cu sos de ardei dulce, crochete din legume fripte, salata de piersici si mango, supa crema de pui, iaurt cu capsuni de la gheata, salata din fructe uscate de iarna, fondue de ciocolata cu fructe, budinca de lamaie in sos propriu, tort de pere si ghimbir rasturnat. Mie sincer mi-a lasat gura apa dupa ce am rasfoit aceasta carte si mi-au facut cu ochiul multe, multe, multeee retete pe care le voi incerca pe mine, in lipsa de copil :-))

A, si daca nu mai aveti idei ce sa gatiti, la sfarsitul cartii gasiti cate o sugestie pentru fiecare masa a fiecarei zile.

Va recomand cu caldura aceasta carte, indiferent daca aveti copii sau nu, pentru ca sigur veti gasi o gramada de retete inedite, originale si clasice care sa va scuteasca de o bataie de cap. Si acestea fiind zise, eu ma duc sa fac o portie de granita (inghetata lichida) de pepene si portocale, bogata in beta-caroten si vitamina C:

  • 1 pepene
  • 400 ml suc portocale
  • 8 cubulete de gheata
  • Curatati pepenele de seminte si taiati-l cubulete. Amestecati toate ingredientele intr-un robot de bucatarie. Serviti in pahare racite, deoare ii sporeste efectul racoritor 😉

Urmariti recenziile facute de mine si pe cele de pe alte bloguri participante, scrieti un comentariu referitor la carte sau campanie si adaugati inca 3 minute timpul de voluntariat! Aici gasiti si regulamentul campaniei.

sursa imagine

15 Responses so far.

  1. Robintel says:

    Sincer să fiu, nu știu dacă este nevoie de rețete speciale pentru copii.

    • Ioana says:

      Nu e neaparat sa fie retete speciale pentru copii, dar conteaza ce faci ca sa nu ai mofturi si “nu vleau / nu pace (=place)” la masa 😀
      Bine ai venit! 🙂

    • mitinita says:

      Tare mi-e frica sa nu apara careva sa spuna ca nu este nevoie nici sa facem copii:)) Este foarte important sa ne indreptam atentia spre alimentatia copiilor si sa invatam cum sa le diversificam mesele.Eu consider foarte utile astfel de carti si sper ca multi le vor gasi folositoare.

  2. 3 minute de la mine.

  3. Ba da, est nevoie de reţete speciale pentru copii! Fiindcă sistemul lor digestiv nu e dotat cu enzimele necesare digestiei oricărui aliment. Asta se întâmplă în timp.
    E necesar, ca să nu mai existe acei părinţi care spun cu mândrie că bebeluşul la 4 luni mănâncă exact ce mănâncă şi restul familiei! Ciorbă, mici şi sarmale.
    A fost o campanie în sensul ăsta. De groază.

    • Ioana says:

      Eu nu stiam motivul, dar stiam ca asa se face. Asta e alt domeniu in care iau lucrurile ca atare si uit sa pun intrebarile de rigoare, se pare ca.
      Sa vezi ce fain iti spune in carte ca pana ce faci tu ceva (aprinzi aragazul sau cureti legumele, de exemplu) copilul tau trebuie sa… 😀

  4. p.s. Sunt curioasă: ce voluntariat?

    • Ioana says:

      Trei dintre cei care au participat la campanie, cei care au strans cele mai multe comentarii la recenziile facute de ei, mai exact, vor alege cine va beneficia de cele aproape 200 de ore de voluntariat. 🙂
      Pe saptamana viitoare vom afla detaliile. De-abia astept! 😉

  5. Cristina says:

    Da, cred ca e nevoie de retete pentru copii. Fiecare aliment e potrivit sau interzis la o anumita varsta si nu e intotdeauna usor sa iasa si ceva gustos din ele. Chiar interesanta cartea.

  6. […] Cartea retetelor pentru bebelusi si copii: Caiet pentru casa mea(recenzie carte aici) […]

Leave a Reply


Recent posts

Dor?

Posted on Sep - 4 - 2023

0 Comment

Lebenita copilariei

Posted on Jun - 24 - 2020

1 Comment

Cluj: Fathers | Conferinta...

Posted on Feb - 21 - 2020

0 Comment

Calm: resurse pentru o...

Posted on Oct - 30 - 2019

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.