Inspirata de postarea Printesei Urbane si adunand informatii de la fosti / viitori miri, am ajuns la concluzia ca este necesar un astfel de indrumar :-D. Si nu pentru a reaminti ca “Gravida e si ea om”, ci pentru a accentua ideea ca fiecare e constient de compromisul care trebuie facut, intr-o mai mica sau mai mare masura, pentru a multumi atat mirii cat si invitatii acestora.
Organizarea unei nunti, oricat de mare sau de mica, oricat de visata, nu e cel mai usor lucru din lume. Pentru fiecare serviciu ai de-a face cu oameni care nu stiu sa isi ofere serviciile, iti dau impresia ca n-au nevoie de bani si ca tu esti cel care pierde daca nu faci contract cu ei; oameni care nu vor sa inteleaga cand le spui ca nu doresti acel element care iti este bagat pe gat, indiferent cat de mult il ridica in slavi; oameni care nu stiu ce inseamna sa te tii de cuvant si lista poate continua. Iar nervii si stresul din dotare e direct proportional cu bugetul si timpul disponibil pentru a-ti organiza evenimentul. De-aia viitoarele miresele se transforma in “bridezillas” si de-aia trebuie sa ai grija ce si cum zici referitor la, teoretic, cel mai visat moment din viata ei (as zice si din viata lor, dar prea putini barbati care sa aiba asemenea planuri in cap am intalnit).
1. Preturi
Nu insistati atunci cand vine vorba de costurile nuntii. Daca ati intrebat si vi s-a dat de inteles ca nu veti primi raspuns la intrebare, lasati-o moarta. Fiecare stie cat de mare ii e plapuma si cat loc are sa se intinda, iar raspunsul intrebarii nu poate avea decat efecte nefaste:
- daca pretul e prea mic, va veti minuna de cat de putin accent se pune pe acel aspect si veti generaliza la toata partea de logistica a nuntii, rezultatul fiind o replica seaca la adresa respectivei nunti: “a, nunta lui X? normal ca a iesit asa, ca doar a cumparat numai lucruri ieftine!”
- daca pretul e prea mare, veti exclama diverse sau veti casca niste ochi care vor da de inteles chestii nedorite. Pana la urma, daca banii nu pleaca din buzunarul vostru, nici nu conteaza. Si chiar daca ar pleca, poate respectivul subiect isi merita banii. Toata lumea stie ca tot ce tine de o nunta are cvadruplu pret…
A, si nu cumva sa va suparati daca nu vi se raspunde la intrebare si sa apelati la santaje sentimentele, ca aveti toate sansele sa va alegeti cu… imaginati-va si voi ce!
2. Recomandati, nu impuneti!!!
“De ce ti-ai ales sala aia?” “De ce nu ti-ai ales sala cealalta?” si exemplele pot continua, indiferent despre care aspect al nuntii discutam…
Viitorii miri sunt umblati prin societate, au mai fost la nunti si au mai interactionat cu oamenii. Stiu care sunt obiceiurile, stiu ce vor si ce nu vor sa aiba la nunta lor. Si mai stiu si ca vor ca nunta lor sa le fie lor pe plac in primul rand, de asta vor alege lucruri care sa-i reprezinte. Bineinteles ca nu uita nici o clipa ca vor avea invitati care trebuie sa se simta bine alaturi de ei, de aceea de fiecare data cand vor alege ceva vor tine cont si de tipurile de invitati si preferintele (posibile) ale acestora. Si, ca sa imi explic si mai bine punctul de vedere asupra acestui aspect, detaliez: daca isi aleg ce vor, mirii vor fi fericiti; daca in urma alegerilor lor (intotdeauna bine documentate, gandite si regandite, analizate si calculate), invitatii se simt bine, mirii vor fi fericiti; dar daca aleg sa le faca pe plac in primul rand invitatiilor, mirii au toate sansele sa devina niste marionete in cea mai importanta zi a vietii lor. Si parca n-ar fi tocmai ok sa faci o nunta de dragul de a-ti multumi invitatii, mai ales pentru ca trebuie sa fii mereu bine-dispus si sa radiezi de fericire si numai asa ai sanse mari sa fi un actor prost!
3. Rochia / Costumul
Daca curiozitatea in ceea ce priveste costumul nu e atat de mare, cand vine vorba de rochie toti vor sa stie totul. Intrebati, dar nu va asteptati sa vi se raspunda, atunci cand vreti sa stiti detalii despre rochie: culoare, model, marime, pret, accesorii s.a. De ce? Pentru ca rochia e elementul surpriza al zilei. Poate ca a vazut-o viitorul mire / parintii / prietenele, poate ca nu, cert e ca daca stii deja ce si cum, care va mai fi reactia ta la vederea rochiei (oricat de frumoasa sau de urata va fi)? O replica de genul “rochia o stiu deja, dar tu arati bine” suna bine? Nu cred!
Mai sunt cazuri in care mirii vor ca toate elementele nuntii sa fie surpriza. Nu-i puteti invinui ca nu primiti detalii in avans.
4. Interactiune
Viitorii miri nu devin, brusc, niste copii care trebuie cocolositi! Bucurati-va pentru bucuria lor, dar nu exagerati, in nici o directie:
- nu ii tratati ca pe niste copii care au nevoie de supraveghere atenta si permanenta;
- nu le reamintiti cu fiecare ocazie in ce se baga, ce prostie fac si alte asemenea;
- nu le controlati fiecare miscare si discutati cu ei si alte lucruri in afara nuntii. Sunt aceeasi oameni si au in continuare alte ocupatii in afara de organizarea nuntii! 😉
5. Fiti creativi
Daca chiar vreti sa mai aflati cate una-alta despre nunta, ganditi-va si voi la intrebari noi, ca de alea clasice sigur s-au saturat si sa le auda, si sa le raspunda. In cazul asta, s-ar putea sa si primiti raspuns! 😉
6. Fiecare isi duce kilogramele pe propriile picioare
Daca viitorii miri aleg sa slabeasca sau nu, e treaba lor. Nu ati avut de-a face cu greutatea lor pana acum, nu vad de ce trebuie sa o faceti acuma. “De ce nu slabesti si tu putin?” nu e un lucru pe care vrei sa il auzi, niciodata, indiferent daca faci nunta sau nu. Poate eu ma simt bine in pielea mea si nu simt nevoia sa schimb asta. Asa ca vezi-ti de kilogramele tale in continuare!
7. Invitatiile
Am observat de-a lungul vremii un comportament interesant: cineva “isi rupe” din timpul lui liber ca sa vina cu inima deschisa sa va cheme sa fiti alaturi de ei in Ziua Z, iar voi nici macar nu deschideti invitatia. Sau daca o deschideti, nu o cititi. Stiu ca e mai simplu sa intrebi cand si unde, dar mai bine nu. Cititi-o! Cereti explicatii pe moment, macar de dragul de a o face, daca nu aveti chef sa va notati raspunsurile (aici, in mod frecvent, este vorba de adresele locatiilor).
Si mai este o chestie: exista un termen limita de confirmare a prezentei. Toti stim ca neprevazutul e dupa colt si luam in considerare asta, dar sunati mirii si spune-le daca puteti sau nu sa le fiti alaturi. Pentru ca in functie de asta ei trebuie sa rezerve meniurile, sa stie de cate masini au nevoie (daca e cazul) si alte chestii. Iar daca nu stiati, aflati ca in zilele noastre, exista restaurante / sali de evenimente care te pun sa platesti pentru meniu, chiar daca invitatul n-a venit. Unii te taxeaza integral, unii mai putin, iar altii deloc. Oricum, nu eventuala lor cheltuiala suplimentara e motivul pentru care trebuie sa suni sa confirmi, ci bunul simt: mirii va cheama cu drag sa le fiti alaturi, voi binevoiti sa-i raspundeti la intrebare. 🙂
8. Pentru comportamentul din ziua nuntii cel mai bun sfat ar fi sa faceti totul cu bun simt si sa nu faceti nimic ce v-ar putea face sa rositi a doua zi!
Daca mai aveti completari la lista, le astept in comentarii. 🙂
Nota! Probabil ca tonul meu in acest text nu a fost tocmai bland, iar mesajele transmise nu au fost tocmai subtile. Nu spun ca nu sunt oameni care stiu si tin cont de toate astea, ci recomand doar acelora care sa simt sa ia totul ca pe un sfat prietenesc, nicidecum ca pe o cearta! 🙂
sursa imagine
Ai zis că vei scrie un astfel de articol, și uite că ai făcut-o. Te înțeleg perfect, dar eu zic că unele lucruri țin și de miri. Și eu sunt întrebată ba de prețul rochiei, ba de model, ba de prăjituri, dar nu înseamnă că vor primi un răspuns. Eu înțeleg curiozitatea celorlalți,și unii poate nici nu realizează că sunt insistenți, dar eu prefer să le dau unele detalii suficient cât să le închid gura.
Fiecare miri reacționează diferit, sunt la care le place să se laude cu ce vor avea la nuntă.
Eu, de exemplu, dau unele detalii despre nuntă, dar la sală toți vor avea surprize.
Chiar dacă spui cuiva cum arată rochia sau ce flori ai ales, sau ce decorațiuni ai ales, sigur toți vor rămâne fascinați în ziua nunții.
🙂
se simte tensiunea din aer:) se apropie data?
Sigur o sa fie totul bine si o sa ai o nunta frumoasa – eu asta iti doresc!
Mai avem cateva luni 🙂
Iti multumesc mult!
[…] “no si cand faceti copii?” e mult mai deranjanta decat aia cu “no si cand faceti nunta?” Indiferent cata bunavointa sau complezenta s-ar afla in spatele intrebarii, e aiurea sa […]
[…] “Organizarea unei nunti, oricat de mare sau de mica, oricat de visata, nu e cel mai usor lucru din lume. Pentru fiecare serviciu ai de-a face cu oameni care nu stiu sa isi ofere serviciile, iti dau impresia ca n-au nevoie de bani si ca tu esti cel care pierde daca nu faci contract cu ei; oameni care nu vor sa inteleaga cand le spui ca nu doresti acel element care iti este bagat pe gat, indiferent cat de mult il ridica in slavi; oameni care nu stiu ce inseamna sa te tii de cuvant…Continuare” […]
Cat de bine ma regasesc in articolul asta! Sunt total de acord cu tine. Eu am nunta in 3 saptamani, si interactiunea cu ceilalti a fost partea cea mai stresanta a pregatirilor… toti au intrebari, toti au pareri, dar nimeni nu s-a gandit sa sune sa confirme.
Taman la fix! Tocmai iti citeam blogul, am ajuns la el de la Zaineasca :-))
In primul rand, Casa de piatra si sa fie intr-un ceas bun! In al doilea rand, da cu link dupa invitatii care n-au confirmat, poate se simt :-))
Bine ai venit! 🙂