In fiecare zi avem motive de bucurie. Dar si de tristete, de nervi, de stres, de agitatie. Important e sa facem in asa fel incat, la finalul zilei, cand tragem linia, momentele pozitive sa fie mai multe decat celelalte.

present

O buna prietena de-a mea are o vorba: “Daca imprastii dragoste si bucurie, primesti dragoste si bucurie. Daca imprastii ura, nervi si stres, pe alea le primesti inapoi.”. Si ganditi-va putin acuma cat de dreapta e povestea asta: atunci cand suntem bine-dispusi si cei din jurul nostru vor deveni mai bine-dispusi, ceea ce ne va face si pe noi sa ne simtim mai bine: de la bine la mai bine, cum ar veni. Pe cand atunci cand suntem suparati, nervosi, agitati, avem tendinta de a fi egoisti, de a-i trata pe cei din jurul nostru cu indiferenta, dispret si cate si mai cate sentimente negative, care vor deteriora buna stare de spirit (extrem de fragila!) a celor din jurul nostru: asa ca picam din lac in put…

Insa nu e neaparat vorba aici de cat de mult conteaza atitudinea noastra pentru cei din jurul nostru, ci e vorba de faptul ca noi ne facem noua rau! Gandurile negative ne macina, ne sacaie si nu ne lasa sa ne vedem de ale noastre. Asa ca trebuie sa facem ceva pentru a iesi din bucla infinit in care ne imping emotiile negative!

O varianta ar fi sa ascultam muzica: trebuie sa fie o piesa care ne place mult de tot, care ne imbie la dans si voie buna, care ne aminteste de un moment fericit din viata sau una care ne ajuta sa ne relaxam.

A doua varianta, presupunand ca mai e loc de ratiune in momentele alea in care-ti vine sa te urci pe pereti, ar fi sa ne punem niste intrebari. “Cat de mult va mai conta peste un an toata povestea asta?” sau “Se poate rezolva? Da: atunci n-am de ce sa ma stresez sau enervez. / Nu: atunci n-am de ce sa ma stresez sau enervez.”. Oricat de mult va mai conta peste un an toata povestea asta sau oricat de (ne)rezolvabila este problema, trebuie sa ne amintim ca atunci cand nu gandim rational, la rece, putem lua decizii proaste. Ceea ce nu e de dorit, nu?

Ar mai fi varianta in care ne putem compara cu altii si cu problemele pe care le au acestia. Rareori e o chestiune de viata si de moarte, deseori facem din tantar armasar. Oricum ar fi, in primul rand ne facem rau noua: devenim irascibili, antisociali si ne consumam aiurea neuronii (asta presupunand ca unii ar vrea sa aiba neuroni functionali si peste 20 de ani, nu doar acuma…).

De a admira frumusetile din jurul nostru, de a asculta trilul pasarelelor, de a multumi si a fi recunoscatori pentru ceea ce avem, nu mai are sens sa zic. Ca de-astea am mai povestit si tot degeaba: se prind de noi ca nuca de perete!

Voi ce surse de energie pozitiva aveti? Cum reusiti sa treceti peste gandurile si emotiile negative?

sursa

9 Responses so far.

  1. petty says:

    The kid in me never dies and keeps me happy 😀

  2. Surse de energie reprezinta activitatile care ne fac placere si ne relaxeaza, uneori pentru mine gatitul reprezinta o mare sursa de energie, alteori imi place sa citesc, sa lenevesc, sa ma plimb, sau pur si simplu sa ies la o cafea cu sotul meu…

  3. Oscar says:

    Da, vrem nu vrem, avem parte de lucruri placute si mai putin placute care-si lasa amprenta asupra psihicului nostru si nu numai.
    Dar exista solutii si o sa enumar pe cele ce s-au dovedit a fi eficiente pentru mine si mi le amintesc acum:
    – o melodie vesela;
    – un parfum deosebit;
    – un somnic;
    – un zambet sau o persoana in care poti sa recunosti expresia personala a frumosului, intalnita fara voie pe strada;
    – o plimbare cu masina;
    – sa pui un lemn pe foc si sa-l privesti cum arde;
    – sa te joci cu animalutu’ de companie;
    – o plimbare in parc sau o iesire cu prietenii;
    – sa deschizi la o pagina “random” patericul;
    – o fotografie;
    Si ce cred ca-i cel mai important e sa-ti aduci aminte!
    Efectul lor poate fi instant, Bam! And it’s gone! Sau de imbunatatire a starii.
    Cred ca toate au la baza o redirectionare a atentiei pentru a ne disipa pacla care se lasa pe capul nostru in momentele alea.
    Ca atunci cand vom reveni la problemele noastre sa le putem privi din alt unghi si sa avem oo…prospetime cred ca i-as putea zice.

  4. NightOn says:

    Am multe astfel de resurse pozitive. Punerea lor în practică depinde de zi, de stare… de N factori însă clar nu-mi doresc să-mi prelungesc stările urâte.
    În mare:
    – citesc
    – mă uit la un film bun
    – ascult muzică relaxantă
    – meditez
    – fac yoga
    – ies la o cafea
    etc.

  5. nicoleta ciocoiu says:

    surse de energie -ascult melodile mele preferate si tot odata fredonez si eu desi pe mine asta ma ajuta enorm ,ma joc alaturi de ficamea pazzal ,jocuri educative ,gatesc si ajutorul ami e tot fetita mea ,ne amuzam ,radem si shoping ,ma ajuta uneori si filmele frumoase cum am vazut mai zilele de craciun cu cainele haschi …

  6. Eu incerc sa am langa mine oameni dragi…Cred ca asta-i esential. Apoi, in cazul meu, comediile spumoase fac minuni. Reprezinta cred eu, cea mai sigura modalitate sa ma detasez de probleme si tristeti. Poate insa sa functioneze si o plimbare intr-un parc, ceva melofii faine, sport…sau gatitul. Sa nu uit de shopping 🙂

Leave a Reply


Recent posts

Dor?

Posted on Sep - 4 - 2023

0 Comment

Lebenita copilariei

Posted on Jun - 24 - 2020

1 Comment

Cluj: Fathers | Conferinta...

Posted on Feb - 21 - 2020

0 Comment

Calm: resurse pentru o...

Posted on Oct - 30 - 2019

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.