Ati putea crede ca nu e o nu-stiu-ce filozofie sa iti alegi masina de spalat haine*. Ei bine, optiunile existente in prezent la masinile de spalat haine de demonstreaza contrariul.
O sa trec in revista cateva dintre optiunile pe care le-am observat in ultima vreme la masinile de spalat haine, optiuni de care am mai mare sau mai mica nevoie. O sa va rog sa va uitati peste ele si sa imi spuneti ce optiuni care va plac si de care va folositi aveti sau va doriti la masinile voastre de spalat.
Detergentul pudra Hocus-Pocus! devine detergent lichid
Se zvoneste ca, pentru a face detergentul sa ramana in stare lichida, i se mai adauga cateva substante. Si cum deja avem destule prostii in detergentul pudra (incepand cu inalbitori optici, enzime si altele), ar fi fain daca am putea renunta la cele cateva substante in plus. Unde mai pui si ca e suficient sa cumperi un singur detergent (fie, doua – pentru haine albe si colorate sau negre), ca poti renunta la detergentii lichizi pentru haine albe, colorate sau negre, si ca blugii sau hainele inchise la culoare nu vor mai avea pete de la detergentul pudra pe ele.
Compartiment pentru detergent lichid
In cazul in care masina de spalat nu stie sa transforme detergentul pudra in detergent lichid, dar si in cazurile in care preferi sa il folosesti doar pe cel din urma, mi-ar place sa pot pune detergentul lichid in compartiment si sa nu inceapa sa curga imediat. Pentru ca vreau sa pot sa dau si un ciclu de prespalare inainte de cel de spalare.
Programe bio
Ai optiunea de a spala la n grade Celsius, alaturi de optiunea de a spala bio la aceleasi n grade Celsius. Diferenta intre cele doua fiind cantitatea de apa folosita cu curentul electric necesar ciclului de spalare. Pentru cineva care spala haine in fiecare zi (avand in vedere ca acestea sunt spalate la fel de bine), sunt convinsa ca, la finalul anului, cand trage linie, are cativa metri cubi de apa mai putini la consum. La partea de curent electric nu ma bag.
Ciclu de spalare ajustabil
Azi am fost la fotbal. Partea buna e ca m-am distrat copios, partea proasta e ca plouase inainte sa jucam noi, asa ca hainele au un strat in plus de noroi. In astfel de situatii, as prefera un ciclu de prespalare. Fie, doua cicluri de prespalare, sa fim siguri ca noroiul a luat-o la fuga.
Sau mai sunt cazurile in care avem, in familie, un membru mai sensibil la detergent sau balsam de rufe, asa ca as vrea sa pot adauga un ciclu suplimentar de clatire, dupa spalarea hainelor. Sau poate chiar doua cicluri suplimentare de clatire, ca am ramas fara detergent lichid si a fost musai sa imi spal blugii si hainele inchise la culoare – si cum masina mea nu stie sa transforme detergentul pudra in lichid, as vrea sa ma asigur ca nu raman pete de detergent pe hainele spalate.
Sau un ciclu de centrifugare in plus. Ori alta varianta care ma ajuta pe mine sa-mi spal hainele mai bine.
Program de spalare scurt
Pentru hainele curate care au nevoie de o improspatare, ca parca nu mi-ar conveni sa le trec printr-un intreg ciclu de spalare pentru atata.
Programare intarziata
Asta e iar o chestie misto: nu vreau sa ma injure vecinii ca iar spal haine noaptea, asa ca incarc masina de spalat seara si o programez sa se porneasca peste n ore. Daca stiu si cat dureaza ciclul de spalare, s-ar putea sa pot sa si intind hainele cand ma trezesc, nu numai sa le inlocuiesc ceasul desteptator la vecini cu vibratiile si zgomotele cauzate de masina mea harnica. (Noua bormasina care “ruleaza” fin, oare? :-D)
Timer
Asta e o chestie destul de interesanta, dat fiind ca nu mai trebuie sa ghicesti cat tine programul de spalare si ca poti sa iti chiar organizezi ziua la minut. Cum ar fi daca, dupa alegerea programului de spalare, sa stii in fix cate minute termina masina de spalat hainele?
Optiune anti-sifonare
Pentru cand ai haine pretentioase, usor sifonabile de spalatย si stii sigur ca vei fi acasa pe cand se termina ciclul de spalare (scoaterea si intinderea hainelor de indata ce e gata ciclul de spalare ajuta la reducerea considerabila a gradului lor de sifonare), aceasta optiune te ajuta sa scapi de o bataie de cap in plus. ๐
Jumatate de incarcatura
Daca ai prea putine haine deschise la culoare (sau invers, inchise la culoare – desi ma indoiesc ca exista prea multe cazuri de-astea), nu cred ca vrei sa astepti pana cand aduni haine sa umpli cuva unei masini de spalat. Asa ca optiunea asta te poate ajuta sa economisesti niste apa si poate chiar si niste curent.
Capacitate de incarcare
Cat mai mare. Ca doar vreau sa pot sa spal si plapuma de iarna in masina de spalat haine, fara sa imi fie teama ca greutatea ei prea mare va descentra cuva sau imi va strica masina de spalat. ๐
Incarcare verticala
De ce nu se pot sa fie la fel de generosi cu masinile de spalat haine cu incarcare verticala? De ce doar la celelalte masini (cu incarcare frontala) pot sa le puna o mie si una de optiuni? Ca doar tuturor ne-ar prinde bine cativa centimetri in plus economisiti, nu? ๐
Uscator
Pentru ca sigur va veni o zi in care vei avea nevoie de haine mai repede decat ar putea masina sa le spele si aerul / caloriferul / soarele / foenul sa le usuce. Si pentru ca dup-aia o sa iti placa sa te imbraci cu haine calde (ca o imbratisare calda de vara :-P).
Culori
Stiu bancul cu “de ce sunt electrocasnicele albe”, dar zau ca, intr-o lume plina de consumatori, ma asteptam sa fie mai multe culori disponibile. Poate asa ar fi obligati sa isi dea silinta sa puna si optiuni ca lumea la electrocasnice, nu doar o optiune in plus, incrementare la numarul din numele modelului si hop! cu ea pe piata! Aaa, asta inseamna si ca nu putem lansa un model nou in fiecare sezon / semestru / an. Ghinion. (Stiu ca sunt si negre, dar nu vreau non-culori. Bucatariile / baile pot fi si verzi, rosii, albastre sau portocalii – si nu numai – sau pot avea tematici – puzzle, flori, buline, stele samd.)
Despre programele pentru perdele, lana, haine delicate nu are sens sa zic nimic. E important sa fie acolo, chiar daca le folosesti doar de cateva ori pe an.
In caz ca conteaza, masina mea de spalat haine e cu incarcare verticala. Nu stiu de ce, dar niciodata nu mi-au placut cele cu incarcare frontala.
Asadar, ce va place cel mai tare din ce stie sa faca masina voastra de spalat haine sau ce v-ati dori tare-tare sa aiba? ๐
*De fiecare data cand zic “masina de spalat haine” imi amintesc de un coleg care-mi spunea ca, de cand cu masina de spalat vase, a aparut nevoie de a specifica si la cealalta obiectul muncii. Inainte de masina de spalat vase, cea de haine era numita, simplu, “masina de spalat”. Mie mi se pare amuzanta faza si imi amintesc de ea cu drag. Acuma ramane de vazut daca colegu’ se recunoaste. ๐
sursa imagine
Mi-ar placea ca in programul obisnuit de spalare sa fie inclus si un ciclu de dezinfectare a hainelor si 1-2 clatiri suplimentare fara sa fie nevoie sa o reprogramez ๐
Bine ai venit, inbloom!
Un ciclu de dezinfectare suna chiar bine! Insa, pentru asta, cred ca e nevoie si de un compartiment in plus – cel pentru dezinfectant (percarbonat sau …?).