Procentul copiilor alaptati e foarte mic. Mult prea mic. Laptele matern e cel mai bun lucru pentru un copil.

Alaptarea poate fi floare la ureche sau echivalentul fizicii cuantice, depinde de noroc. Insa laptele matern e singurul care NU ISI PIERDE PROPRIETATILE IN TIMP (!!!), care se adapteaza nevoilor copilului (in functie de varsta, stare de sanatate) si care e… ei bine… gratis!

Laptele praf a aparut ca substitut al laptelui matern pentru atunci cand, din motive bine intemeiate, copilul nu putea fi alaptat. Inainte de laptele praf, existau femei care alaptau copiii. Da. Meserie disparuta, cum ar veni. šŸ™‚ Eradicata de industria laptelui praf.Ā Sa ne intelegem: imi aloc dreptul sa nu inteleg femeile care pot alapta si totusi, nu o fac. Pot intelege cazurile speciale, dar nu pot intelege… indiferenta. Nepasarea. Sau cum s-o numi sentimentul pe care il are cineva cand decide, in cunostinta de cauza, sa ofere copilului propriu un compus chimic sintetic in locul naturalului. Daca vi se pare ca sunt dura la adresa laptelui praf, alocati-va cateva minute sa cautati informatii despre ceea ce contine acesta, iar apoi, dupa ce ati aflat detaliile, spuneti-mi daca voi ati bea asa ceva. De buna voie. Repet:Ā Laptele praf a aparut ca substitut al laptelui matern pentru atunci cand, din motive bine intemeiate, copilul nu putea fi alaptat. Pacat ca se abuzeaza de el. Later edit:Ā Laptele de la alta mama ar fi alternativa principala in astfel de situatii, nu laptele praf.

Apropo de gratis: am auzit ca, pentru un nou-nascut, o cutie de lapte praf ar ajunge cam o saptamana. Eh, dupa ce mai creste, se poate ajunge la o cutie la o zi-doua. Si asta e numai laptele praf, ca pe langa el mai ai nevoie de biberoane, tetine, sterilizatoare, un termos si cine stie cate si mai cate accesorii… Toate astea versus o igiena corespunzatoare si un copil fericit care serveste masa la temperatura ideala in orice imprejurari. šŸ™‚

Tulai, ce paranteza mare am deschis! O inchei si revin la ideea principala.

Daca alaptarea e floare la ureche, inseamna ca totul merge bine mersi atata timp cat alaptarea este confortabila pentru mama si copil. (Confortabila inseamna fara piedici sau stari de disconfort de vreun fel.)

Daca alaptarea tinde a fi un soi de fizica cuantica (cacofonie permisa?), iar mama vrea sa continue alaptarea, atunci e nevoie de ajutor. Teoretic, si daca vrea sa opreasca alaptarea e nevoie de ajutor. Tehnici de masaj, dusuri cu apa calda si apa rece (cat de cald / rece se suporta), lecitina si ibuprofen, pozitii adecvate de alaptare, rabdare… Daca vrei sa alaptezi, poti! Exista consilieri in alaptareĀ care te pot ajuta sa treci peste “furia laptelui”, canale infundate, mastite, ragade (rani ale sanului – atentie mare la atasarea copilului!), mult mai usor decat ti-ai inchipui! Mamele merita sa alapteze usor iar copiii merita sa fie alaptati!

Apoi mai e si povestea puseelor de crestere. Copilul nu trebuie alaptat conform unui program, copilul trebuie alaptat la cerere. Alaptarea la program este echivalenta cu a-i impune adultului sa manance o data la nĀ ore, iar daca, cumva, i se face sete sau foame mai repede de cele n ore, il lasam sa sufere de foame cu mancarea in fata (sau in camera vecina, pentru ca bebelusul simte mirosul mamei si stie ca e acolo si ca il ignora). Sa ii faci asta unui adult, ai fi etichetat drept “crud”. Sa i-o faci unui copil, este stare de normalitate?! Odata la catva timp, copilul se cere sa stea la san mai mult timp si pare ca nu mananca efectiv, ci doar… sta atasat. In jurul varstei deĀ 1, 3, 6 saptamani si deĀ 3, 6, 9 luni, copilul va petrece mai mult timp la san pentru a mari cererea de lapte, constient fiind ca va avea nevoie de mai mult lapte in urmatoarea perioada. Volumul stomacului unui copil creste in timp, la fel si nevoile lui. Iar cum nu exista lapte matern fara cerere, copilul isi cere drepturile, iar corpul mamei vine cu oferta. Alaptarea la program santajeaza cantitatea necesara de lapte, ceea ce poate duce usor la idei de genul “nu am lapte suficient” si la introducerea completarii cu lapte praf. La fel, refuzul de a permite copilului sa stea la san atat cat are nevoie in perioadele de pusee de crestere alaturi de ideea gresita ca stimularea sanului este, de fapt, o dovada a lipsei laptelui matern, se “vindeca” cu un biberon de lapte praf. Iar pentru ca laptele praf este mai greu si mai satios ca laptele matern, piticul va dormi mai mult si mai bine, cu siguranta. Si asta e inceputul sfarsitului alaptarii… Din nou, un consilier in alaptare te poate ajuta sa treci peste momentele de cumpana mult mai usor!

Sanul nu e pentru copil doar apa si mancare. Sanul e si confort, alinare, ajuta la reglarea temperaturii corpului copilului si gestionarea emotiilor. Laptele matern este viu! Se adapteaza nevoilor copilului printr-o simpla atingere (sarutul mamei pe capul copilului sau apropierea dintre capul copilului si san), pentru ca prin atingerea asta copilul transmite corpului mamei informatii despre crocobaurii cu care a luat contact si face “comanda” de anticorpi.

Hai ca m-am intins. Si inca m-as mai intinde cel putin pe atata, in speranta ca va creste numarul copiilor alaptati si ca starea de normalitate absurda pe care o avem acum ca etalon se va remedia (o mama care isi alapteaza copilul e ceva mult mai greu de digerat decat un domn care se plimba pe strada fara camasa pe timpul verii – hai ca stiti genul).

In perioada 1 – 7Ā august este Saptamana Internationala a Alaptarii. Profitati de ocazie si mergeti sa va puneti la curent cu informatiile care fac diferenta! Se va discuta despre nutritie si stil e viata sanatos pentru intreaga familie, primele 2 saptamani de alaptare si provocarile cu care vin acestea, intarcarea blanda (!!!), drepturile femeilor insarcinate si a celor care alapteaza dupa intoarcerea la servici, anxietatea de separare si provocarile aparute odata cu intoarcerea la serviciu (atunci cand mama inca alapteaza), importanta alaptarii dupa cezariana (!!!) si despre somnul copilului alaptat si al mamei lui.

Sunt lucruri care ne tin departe de “lapte slab / gras”, “nu am lapte” si “uite ce bine doarme si ce linistit e dupa laptele praf. Cu siguranta laptele meu nu e la fel de bun…”. Alaptarea exclusiva pana la 6 luni e importanta – copilul nu are nevoie de apa (indiferent de cat e de cald afara), ceai (pentru colici)Ā – are nevoie sa fie alaptat la cerere. Apoi, pana la 1 an, tot laptele matern e baza. Iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca alaptarea sa continue pana cel putin la 2 ani.

In plus, Burtica Mea sustine infiintarea primei banci de lapte matern din Romania – un vis frumos, pe care imi doresc sa il vad cat mai repede transformat in realitate!

Informati-va! Copiii vostri merita asta!

Later edit:Ā Exista un grup de facebook dedicat alaptarii (Alapteaza!) si un blog cu multe detalii, informatii si povesti de succes ale mamelor care au reusit, in urma unor eforturi sustinute, sa isi alapteze copiii exclusiv.

sursa imagine

One Response so far.

  1. Andreea says:

    Aminā™”

Leave a Reply


Recent posts

Dor?

Posted on Sep - 4 - 2023

0 Comment

Lebenita copilariei

Posted on Jun - 24 - 2020

1 Comment

Cluj: Fathers | Conferinta...

Posted on Feb - 21 - 2020

0 Comment

Calm: resurse pentru o...

Posted on Oct - 30 - 2019

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.