Cand a aparut primul copil in viata mea, stiam cat de important e sa il tin departe de ecrane. Pe masura ce crestea, incepea sa isi doreasca sa butoneze si el telefonul meu, asa ca l-am asezat undeva sus pe mobila si acolo a stat pana cand il culcam pe el (asa am ajuns sa vorbesc la telefon folosind casca bluetooth si am scapat si de dorinta lui de a se juca cu jucaria mea). Apoi, candva, a aparut nevoia de a face cate ceva prin casa, fara interventia lui curioasa si binevoitoare.
Asa incepe… Asa ca desenele pentru incepatori (aka Duck TV) si-au facut aparitia in programul lui. La inceput povesteam impreuna despre ele, ii explicam ce si cum, pe urma a ramas singur sa le priveasca. Apoi a aparut YouTube si ale lui filmulete cu obiecte colorate – povesteam pe marginea lor, faceam paralele intre cuvintele in romana si engleza. A, da, si cantecelele pentru copii: dansam, ne zbenguiam si radeam cu ele pe fundal. Apoi… Gasca Zurli. Aici, cu scurte intreruperi, pasiunea continua. 🙂 Apoi… a aparut cel de-ai doilea copil. Iar primul a avut voie sa se uite la Disney Junior si povesti de pe canalele YouTube dedicate.
Pasiunea pentru ecrane e mare. Jocurile pe telefon is menite sa convinga copilul sa mai stea putin in scaun, sa stea linistit putin la restaurant, sa… ii distraga atentia si sa il tina intr-un loc. Televizorul e o bona de la care poate invata ceva. Bineinteles, moderatia e cheia.
La fel de fascintanta pentru copii e si biblioteca, nu doar televizorul. Iar in Cluj avem avantajul ca putem merge la sectia de copii a celor doua sedii a bibliotecii Octavian Goga, unde copiii se pot si juca, nu doar sa isi aleaga carti. In plus, nu toate cartile sunt in stare buna, asa ca aveti ocazia perfecta sa ii aratati copilului ce se intampla cu cartile care nu sunt bine ingrijite. Cu putina rabdare, puteti chiar sa le reparati impreuna, asigurandu-le o viata mai lunga.
Moderatia e cheia. Sa tii copiii departe de ecrane e aproape imposibil, chiar daca stiu oameni care fac cu succes asta (vezi Montessori). Voi cum va descurcati la capitolul asta? 🙂
Tehnologia a evoluat considerabil, iar o data cu ea si modul in care ne raportam zi de zi la viata, in relatia de cuplu sau fata de copiii de nostri. Cei mici ne vad cum butonam concentrati in fata ecranelor, ca vorbim la telefon, scriem, citim sau ne uitam la filmulete, reactionam la reclame, fotografii sau alte materiale video. Prin intermediul nostru, ei au invariabil acces, inca din primele luni de viata, la tehnologii, dispozitive, aplicatii care pot fi adevarate unelte educative in dezvoltarea lor, dar pot reprezenta si pericole care nu sunt deloc de ignorat. Aici intervine rolul nostru, de parinti, care trebuie sa isi asume niste responsabilitati si sa gaseasca o cale prin care sa imprieteneasca copilul cu tehnologia, dar in acelasi timp sa stabileasca niste limite, adaptate varstei si nivelului de dezvoltare al celui mic.
Pe 15 noiembrie, de la 18.30, la Hotel International din Bucuresti discutam despre “Echilibrul copil-tehnologie, la cea de-a 5-a editie Modern Dad’s Challenges, alaturi de urmatorii invitati:
- Georgiana Rosculet, Psihoterapeut si Coordonator programe educationale Ora de Net: “Provocarile parintilor in era digitala”;
- Lucia Radu-Simota, Digital Learning Designer: “Programul digital al copilului: cand, cat si cu ce efecte?”;
- Daniel Rogoz, Fondator Kinderpedia: “Gadget-uri si aplicatii utile pentru parinti si copii”.
Parintii de astazi cresc copii digitali, cu abilitati digitale si foarte inteligenti si receptivi la tot ceea ce tine de tehnologie. Ei trebuie sa faca fata la multe provocari, trebuie sa tina pasul cu evolutiile din domeniu si sa se adapteze. Tot parintii sunt cei care trebuie sa decida legat de programul digital al copilului.
Ce tip de emisiuni si programe este in regula sa urmareasca cel mic? Cat de des si cate minute poate sta in fata ecranului? La aceste intrebari, dar si la multe altele, invitam tatii si viitorii tati sa afle raspunsul la editia a 5-a a Modern Dad’s Challenges.
Inscrierea se face completand acest . Locurile sunt limitate (100 de participanti), iar participarea este gratuita.
Brandurile care s-au alaturat la aceasta editie si vin cu multe suprirze pentru participanti sunt: Orange Romania, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos, ErFi Romania, Motorola Romania, DALB – Creator de frumos, Clubul Yves Rocher, Carti cu zumzet.
Sunt alaturi de noi si o serie de parteneri media, carora dorim sa le multumim: Radio Itsy Bitsy, Revista Baby, Sfatulparintilor.ro, RomaniaPozitiva.ro, Asociatia SAMAS, Kinderpedia, Oradenet.ro, Jurnalulunuitata.ro, Artistu.ro, Tatistaacasa.net, Mamicaautentica.ro, Laurafrunza.com, Pricopie.com, Zanascutecel.ro, revelatiideparinte.ro, Annazidezi.com, Styleandthecity.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com,
Sebababy.ro, Supermamici.com, Johannasburg.ro, Unsoideblog.ro, Teavasilescu.ro, RozSauNu.ro, Laurabucur.ro, Danaganja.ro, Super-Mami.ro, Revelatiideparinte.ro, Gossipme.ro, Go-big.ro, Ancasdiary.com, Zecelucruri.ro, Meritopoveste.ro, Lullaby.ro, eustiu.ro, adndefemeie.com, Jurnalulcopilului.com, Planetamami.com, suntmama.com, Mamapentrudoi.ro, Mamacudichis.ro, bebeh.ro.Evenimentul Modern Dad’s Challenges este initiat de Frunzaresc.eu si realizat si implementat cu agentia de publicitate Creative Energy Corner. Mai multe detalii despre proiect gasiti pe pagina de Facebook Modern Dad’s Challenges.