Editura ALL a pornit o campanie de voluntariat intitulata “vALLuntar”, menita sa incurajeze lectura si voluntariatul. In perioada 24 ianuarie – 16 martie pentru fiecare recenzie a unei carti din colectia Editurii ALL, o echipa de angajati a acesteia va face 15 minute de voluntariat, iar pentru fiecare comentariu primit (referitor la carte sau campanie) la postarile cu recenzii se mai adauga inca 3 minute. Pe scurt, toata lumea are de castigat! :-)

Intr-una din cartile lui Jamie Oliver am vazut un capitol care te invata ce / cum sa folosesti in bucatarie si de ce. Mi-a placut foarte mult ideea, insa mi-era putin ciuda ca nu erau prea multe exemple concrete. Asa ca nu mi-a trebuit mult sa ma decid ce carte vreau de la Editura ALL:

Faza tare e ca, desi scrie acolo in descriere “Ganditi-va la aceasta carte ca la o biblie a ustensilelor de bucatarie esentiale si a procedeelor tehnice fundamentale de gatit”, nu prea credeam eu ca se poate asa ceva. Dar cum orice smecherie legata de bucatarie care ar putea face totul mai usor si mai placut e de luat in considerare, am acceptat provocarea de a descoperi cartea si, spre surprinderea si bucuria mea, e chiar asa cum au zis!

Nu mi-au trebuit mai mult de cinci minute de rasfoire ca sa ma indragostesc de ea! Si nu are numai sfaturi, trucuri, ci si retete!

E una din cartile care iti explica de ce trebuie sa pui ingredientele intr-o anumita ordine, cum sa pregatesti tavile rotunde pentru torturi, cum caramelizezi zaharul, cum folosesti foile de placinta, cum sa incorporezi amestecuri, cum sa separi ouale, cum bati albusurile, cum tai / coci ardeii, cum se decojesc rosiile, cum se curata crevetii, cum se curata si sparge homarul, cum scoti stridiile din cochilii si altele.

Inca de cand o deschizi, te cucereste:

  • Ustensile – “O bucatarie bine dotata cu echipament de baza – o varietate de vase si tigai bine alese, o selectie de cutite ascutite si de vase de gatit durabile – este punctul de plecare pentru a gati si a coace foarte bine.” – un ghid vizual cuprinzator de 50 de pagini cu ustensile de gatit, echipament de baza si informatii despre marimi si materiale ideale.
  • Tehnici – 250 de tehnici menite sa formeze niste deprinderi de gatit de baza – de la manuirea unui cutit, folosirea pungii de cofetarie pana la identificarea verdeturilor proaspete plus o gramada de retete de baza. Sau, cum ar veni, adio oua care nu se bat, cocoloase si maioneza taiata! 😉
  • Index – e de apreciat originalitatea numerotarii paginilor. De fapt, paginile nu sunt numerotate, ci sunt numerotate individual tehnicile, sfaturile si retetele. Iar atunci cand ai nevoie de ceva, fie rasfoiesti cartea (si, in functie de context, te prinzi foarte repede daca trebuie sa te uiti mai departe sau sa mergi inapoi, atat de bine sunt ordonate si delimitate categoriile), fie te uiti la indexul de la sfarsitul cartii, in functie de ce cauti: tabele pentru gatit, generalitati, retete, ustensile.

Si ca sa va conving ca intr-adevar aveti la dispozitie o gramada de retete, va spun principalele capitole din aceasta sectiune: Tehnici de baza de copt si de patiserie, Produse de patiserie si brutarie, Torturi, Oua, Peste, Boabe si leguminoase, Paste, Placinte si tarte, Carne de pasare, Sosuri, Crustacee si moluste, Supe, Legume.

Nu stiu ce parere v-ati format voi despre aceasta carte, insa eu sunt incantata! 😀

“Fie ca sunteti un novice in bucatarie sau un bucatar casnic experimentat, aceasta carte va fi o sursa primara de intelepciune culinara pentru multi ani de acum inainte.” Chuck Williams

Urmariti recenziile facute de mine si pe cele de pe alte bloguri participante, scrieti un comentariu referitor la carte sau campanie si adaugati inca 3 minute timpul de voluntariat! Aici gasiti si regulamentul campaniei.

sursa imagine

22 Responses so far.

  1. sim says:

    ma bucur sa descopar carti din domenii atat de variate de la ALL. sper ca vei gati cu spor folosind cat mai multe tehnici din carte:)

  2. Not One Of The Others says:

    Avand in vedere ca nu ma pricep sa gatesc chiar asa de bine si uneori cand ma uit pe retete stau si ma gandesc “oare ce inseamna aceasta instructiune” ma bucur sa constat ca exista o carte care iti raspunde si la cele mai simple intrebari cum ar fi: Cum se separa ouale? 🙂 Pentru mine, acest gen de carte care te invata cu adevarat ceva si nu se adreseaza numai celor experti in bucatarie, ma face sa cred ca exista speranta si pentru femeile mai putin experimentate intr-ale gatitului. 🙂

  3. Aceasta carte mi-am dorit-o si eu dar am renuntat la ea pt una cu retete :)).
    Acum dupa ce ai povestit despre ea imi doresc mai mult sa o am!

  4. Kadia says:

    pare complicat modul de paginare :))) Ca un catalog de produse mai degraba! Mi-ar placea sa vad partea de ustensile. Am bucataria plina de tot felul de instrumente si acum mi se par atat de necesare. Orice e usor de facut cu instrumentul potrivit 😀

  5. aA says:

    ei, asta e un subiect cu adevarat interesant! niciodata nu poti spune ca stii de toate in bucatarie, iar eu sunt in continuare o incepatoare, dar imi place sa invat. multumesc de idee de lectura 🙂

  6. Rux says:

    Foarte interesanta si utila cartea – multumim pentru recenzie:)

  7. Aww, si eu urmeaza sa o primesc, abia astept! Acum mi-ai facut si mai mare pofta de ea… 🙂

  8. Roxy's blog says:

    Interesanta cartea 🙂
    Felicitari pentru recenzie!

  9. Andra :) says:

    Am rasfoit-o si eu la un moment dat si mi-a placut mult, e asa colorata si vesela 🙂 Cred ca e o placere sa gatesti cu asa o carte alaturi, chiar si incepator fiind.

  10. […] pps: Nu uitati de campania #vALLuntar, menita sa incurajeze lectura si voluntariatul. In perioada 24 ianuarie – 16 martie pentru fiecare recenzie a unei carti din colectia Editurii ALL, o echipa de angajati a acesteia va face 15 minute de voluntariat, iar pentru fiecare comentariu primit (referitor la carte sau campanie) la postarile cu recenzii se mai adauga inca 3 minute. Pe scurt, toata lumea are de castigat! Puteti comenta aici si aici 🙂 […]

  11. […] Tehnici culinare si ustensile de bucatarie […]

  12. Oana Sarbu says:

    Orice “operatiune” in bucatarie devine mai interesanta daca folosesti ustensilele potrivite. Deci si cartea aceasta se incadreaza la “must read”. 🙂 Multumim de recomandare!

Leave a Reply


Recent posts

Cel mai bun cadou...

Posted on Nov - 17 - 2017

0 Comment

Echilibrul copil – tehnologie

Posted on Nov - 12 - 2017

0 Comment

Muzeul Camarilor Romanesti

Posted on Nov - 10 - 2017

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.
  • Din dragoste pentru decoratiuni