Dupa cum va spuneam, vineri am fost in vizita la fabrica Danone, in Bucuresti, la un soi de “How it’s made” live.

Am ramas foarte placut impresionata de gradul de tehnologizare al fabricii, de curatenie, de transparenta proceselor si, nu in ultimul rand, de oamenii care lucreaza acolo.

Pentru ca angajatii nu intra in fabrica cu hainele de exterior, am trecut si noi printr-o zona tampon, unde am fost echipati cu halate, papucei, ochelari si sepcute rosii si ni s-a cerut sa nu intram cu bijuterii, ceasuri sau accesorii de orice fel (asta daca nu cumva voiam sa facem un cadou unui consumator norocos – sau ghinionist, depinde daca apuca sa muste sau nu din cadou :-D).

Laptele adus in cisterne este preluat si isi incepe plimbarea prin multele tevi din fabrica, asa ca de la preluare pana la produsul finit nu mai vezi strop de lapte, pe nicaieri. E de apreciat faptul ca utilajele au geamuri transparente, asa ca intregul ciclu de preluare / producere al ambalajului, sterilizarea acestuia, dozarea, sigilarea si ambalarea produsului finit este foarte usor de urmarit si inteles. Apropo de corpurile straine de care vorbeam mai sus (bijuterii, ceasuri, accesorii) ar fi fost mult prea greu sa “fericim” un consumator, pentru ca nu aveai acces la produsul din utilaj, decat la finalul productiei, cand acesta era gata ambalat.

Stiu ca e normal ca, intr-o fabrica, curatenie sa fie impecabila, insa e minunat cand vezi asta aplicat intr-un caz concret: nu este apa pe jos, iar utilajele sunt spalate dupa fiecare lot produs. Pentru orice carucior / aspirator cu apa s.a. s-a trasat pe podea un chenar in care trebuie sa stea fiecare, astfel incat toate sunt puse la locul lor cand nu sunt utilizate.

In plimbarea noastra am vazut multe afise pe pereti cu copiii angajatilor si cu mesajul “Noi suntem motivul pentru care trebuie sa va intoarceti acasa sanatosi in fiecare zi”, aceasta fiind o campanie pentru folosirea cu strictete a echipamentelor de protectie. Tot din regulile interne, pot sa va spun ca in fabrica alergatul este interzis, chiar si in momente de avarie. Un alt aspect demn de lauda este instruirea angajatilor de a depista CPC-uri (“cat pe ce-uri”), acestea fiind practic semne ale unui potential pericol ce se doreste a fi inlaturat “de la radacina”, cum ar veni. Un exemplu in acest sens ar fi un palet care nu sta la locul lui si care, in timpul exercitarii unor activitati, ar putea fi agatat.

Mi-a placut ca birourile (angajatilor responsabili cu controlul marfii, a celor care supravegheaza bunul mers al utilajelor s.a.) au geamuri mari si sunt luminate. Astfel angajatii se vad unii cu altii si este incurajata comunicarea si relationarea directa.

V-am zis ca mi-a placut de oamenii care lucreaza la Danone pentru ca sunt deschisi, pentru ca par a vedea serviciul ca pe o a doua casa, pentru ca par a lucra cu placere. Multi dintre angajati au ani vechime in Danone si asta se vede mai ales la partea de relationare. Asta consider eu ca e o cultura corporatista normala, demna de pus in aplicare.

Si, ca idee: chiar se foloseste lapte in produsele lor, fructele folosite sunt de fapt un gem de fructe (da, stiu ca puteau zice “iaurt cu gem de fructe” si nu “iaurt cu fructe”, dar asta sa fie cea mai mare greseala a lor), nu folosesc colorant obtinut din gandaci, iar timpul recomandat consumului sticlelor de lapte dupa deschidere este de 2 zile (datorita campului steril in care este produs, e ok si daca ramane mai multe zile, dar ideal ar fi sa fie consumat un litru de lapte in maxim doua zile, tinand cont si de beneficiile aduse de consumul de lactate). In ceea ce priveste probioticul din iaurturile Danone, in primul rand trebuie mentionat ca fiecare fabrica de lactate are probioticul lui, insa doar Danone pune accent pe acesta in promovarea produselor sale; iar in al doilea rand, mitul cu obtinerea acestui probiotic din fecale asta este: un mit.

Multumesc mult Danone si Standout pentru invitatie!

sursa imagini

Later edit: Au mai scris despre vizita la fabrica Danone si AlexandraAna, AugustinCeMeritaDenisuca, Dragos, NebuloasaNinaRadu, RuxaVisUratVladZaineasca.

Categories: diverse, launiaurt, practic

11 Responses so far.

  1. […] vedea aici. Mi-a plăcut ce-au scris și colegii mei de excursie: visurat, denisa, zăineasca, ioana, augustin, ruxa, dragoș, vlad, nvradu, nebuloasa, și mai […]

  2. nina says:

    Tare bine mi-a părut să te cunosc, fată dragă!

  3. Marius says:

    Ai fost invitata de Elena Ciric de la Standout?

  4. Marius says:

    Eram curios sa stim cu cat plateste Standout.ro genul acesta de postul pe blog. Cat iei pe asa ceva?

  5. Not One Of The Others says:

    Hm…si de-ar fi o reclama…nu e prezentata povestea ca o reclama. Pana nu v-am vazut comentariile chiar ma gandeam ca e interesant sa aflu niste chestii utile de la o persoana care a fost in interiorul fabricii. Cred ca toti am gustat macar o data un produs Danone fie ca l-am cumparat noi, fie ca ne-a fost pus in fata de bunici/parinti/prieteni. Dupa parerea mea nu e frumos sa nu iei in calcul efortul cuiva de a face o prezentare, indiferent in ce scop ar fi facuta ea.

    • Ioana says:

      Mai bine nu vedeai comentariile si ramaneai cu parerea initiala, pentru ca ai nimerit-o foarte bine 😉
      Iti multumesc! 🙂

  6. Andrei says:

    Mda…ai prezentat o gramada de lucruri care se afla pe pagina lor de FB sau pe site-ul lor. Ori e reclama ori nu esti un bun critic. Daca ma duceam acolo sigur gaseam ceva in neregula dar oricum cred ca e o fabrica mult mai curata decat multe altele din Romania.

  7. […] mai scris despre brandul Danone și realizare produselor Denisuca, Ioana, Augustin, Nebuloasa, Nina, Radu, Ruxa, Vlad, VisUrât, Zâineasca, Alexandra, Ana și […]

Leave a Reply to Ioana


Recent posts

Dor?

Posted on Sep - 4 - 2023

0 Comment

Lebenita copilariei

Posted on Jun - 24 - 2020

1 Comment

Cluj: Fathers | Conferinta...

Posted on Feb - 21 - 2020

0 Comment

Calm: resurse pentru o...

Posted on Oct - 30 - 2019

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.