Cat timp unii sunt in concediu (Doamne, bine si fain a fost!), altii organizeaza evenimente dedicate taticilor. Si nu oricum, ci structurate pe teme si destul de frecvente incat sa creeze un obicei – cat de frumos poate fi sa fie tatal cel care cauta, alaturi de mama, informatii despre cum sa isi creasca copiii intr-un mediu armonios?
Ieri a avut loc a 3a editie a evenimentului Modern Dad’s Challenges, iar tema a fost “Siguranta copilului in masina si calatoriile”. Datorita distantei, nu am reusit sa fiu reprezentata la eveniment, insa cu siguranta tatii care au fost acolo, prezenti, s-au bucurat de informatiile primite. Astept sa fie transmis si live evenimentul, ca sa pot sa il recomand si mai multor tatici. 🙂
In ceea ce priveste tema evenimentul, despre prima parte – cea cu siguranta copilului in masina, nu ar mai fi multe de zis. S-a tot zis si s-a povestit despre necesitatea montarii unui scaun de copil in masina:
– un scaun nou, de preferat, ca sa nu existe riscul ca acesta sa fii fost implicat in vreun accident inainte si sa isi fi pierdut din calitati sau sa fi dobandit un defect care sa ii scada considerabil rezistenta;
– un scaun potrivit varstei, greutatii si inaltimii copilului (scoica, scaun, inaltator);
– un scaun montat corespunzator in masina (cu isofix, daca masina are un asemenea sistem, sau prin ancorare in centurile masinii, in modul corespunzator descris de producator in manualul de inscructiuni al scaunului pentru copil). Orice improvizatie sau simpla “plantare” a scaunului in masina, fara a-l monta corespunzator, reduce pana aproape la 0 protectia oferita copilului;
asa ca azi o sa vreau sa va povestesc despre cum ne-a fost noua sa ne ducem in concediu cu scumpul copil din dotare. 🙂
In primul concediu copilul avea 11 luni si a fost, cred, cel mai relaxant moment pentru a merge in concediu cu copilul. Datorita varstei, mobilitatea lui era redusa – mergea de-a busilea in camera de hotel sau in picioare, sprijinindu-se de mobila / pereti, se plimba tinut de maini, statea mult in bratele noastre sau in sistemele de purtare (wrap tesut, Manduca), atentia lui era mereu pe mediul inconjurator, iar somnurile erau dese si fara prea mari eforturi, datorita expunerii lui la multi stimuli noi ai mediului inconjurator (aici exista si varianta in care copilul, suprastimulat, sa nu poata fi linistit si adormit usor). Inclusiv mesele s-au desfasurat fara probleme sau cu putine probleme, pentru ca puneam copilul in scaunul de masa si avea de descoperit nu doar mancarea din farfurii, ci si restaurantele / terasele si oamenii de la mesele vecine. Am avut si o camera de joaca pentru copii la hotel, care ne-a fost de mare ajutor, ca puteam merge acolo si copilul statea si observa comportamentele copiilor mai mari.
Drumul pana la destinatie si inapoi a fost facut cu masina pe timp de noapte, asa ca mai greu a fost dimineata, cand am intrat intr-o coloana de masini ce se indreptau spre statiune cu 5 km/h si a trebuit sa gasim activitati interesante pentru un copil dornic de miscare si de descoperire a noului mediu inconjurator.
Al doilea concediu a fost la 1a10l, iar transportul a fost facut cu avionul. Avantajele constau in faptul ca poti tine copilul in brate si sa ii arati cum se vede lumea de sus, alaturi de orele matinale de zbor care, impreuna cu zgomotul avionului, imbie copilul la somn. Insa, daca nu vrea sa doarma copilul, puteti lua la voi carti Usborne cu care sa ii captati si mentineti atentia (in functie de capacitatea copilului de a le gestiona, puteti alege chiar si cartile cu stickere – astfel puteti face voi povestile), carti cu jucarii tematice (Avionul, Elicopterul) sau creioane si carti / foi de colorat (ultima varianta tine si de cat de mult ii place copilului aceasta activitate, dar si de cum reactioneaza la limite, pentru ca va putea desena doar pe foaie, nu si pe avion, masa scaunului, etc.). In ultima instanta, un joc pe telefon / tableta va va asigura putin calm. Ar fi bine sa aveti la voi smochine, curmale, covrigi, biscuiti sau orice altceva mananca oricand copilul, pentru a i le oferi la decolare si aterizare – starea de disconfort e prezenta si la adultul constient de ce se intampla, insa copilului s-ar putea sa nu ii fie tocmai usor sa inteleaga fenomenul si sa raporteze starea de disconfort, asa ca mestecatul il poate ajuta sa contracareze efectele neplacute. (Atentie sa nu aveti carii, sinuzite sau alte afectiuni locale, care ar putea genera dureri puternice!) S-ar putea sa primeasca copiii bomboane din partea companiei aeriene la urcare, dar eu zic ca tine de parinte daca i le va oferi sau nu copilului spre consum.
Al treilea concediu, si cel mai recent, a fost cand copilul avea 2a9l. Avand in vedere ca are peste 2 ani, primeste si loc in avion, asa ca tinutul in brate la decolare si aterizare pentru a vedea pe geam nu mai este o varianta – in schimb, poate privi pe geamurile din partea cealalta a avionului, daca acest lucru este posibil. La aceasta varsta, un copil intelege mult mai multe lucruri si poate sa aiba chiar si putina rabdare, unde e cazul, insa, in acelasi timp, e mai greu sa ii fie captata si mentinuta atentia, datorita stimulilor din mediul inconjurator si a dorintei de a descoperi tot ceea ce e nou. Cartile Usborne care te imbie sa cauti diverse detalii sau obiecte (in formatul cu sau fara stickere) sunt disponibile intr-o varietate de teme (animale domestice, animale salbatice, viata la ferma, viata la mare, etc.), asa ca puteti alege fie varianta dedicata povestilor despre mare, daca mergeti la mare, fie viata la ferma, daca copilul este atras de subiect. La noi au avut succes si cartile cu labirinturi (pe care drum ajunge soricelul la cas?), chiar daca urmaream impreuna drumul (eu cu creionul in mana si copilul cu degetul) si cele cu descoperiti diferentele dintre doua imagini. Sunt multe reviste / carti cu jocuri dedicate copiilor in calatorii disponibile pe piata si va recomand sa le studiati putin.
Daca, in calatoriile voastre cu avionul, ajungeti prin aeroportul din Munchen si aveti de asteptat dupa un alt avion, va recomand sa mergeti la poarta G22/23, pentru ca acolo este amenajat un spatiul de joaca pentru copii, iar asteptarea voastra va fi mai placuta.
Bineinteles, sa nu uitati sa luati la voi si o mica farmacie, sa fiti pregatiti in caz ca, Doamne fereste!, e nevoie sa tratati o febra sau o indigestie.
Si, nu in ultimul rand, o felicit pe Sofia pentru initiativa si ii doresc la cat mai multe editii de Modern Dad’s Challenges! 🙂 Iar pe voi va invit sa fiti cu ochii pe evenimentele lor, urmarind Modern Dad’s Challenges. 😉
Editia a treia a Modern Dad’s Challenges a fost posibila datorita implicarii si sustinerii brandurilor partenere: ErFi Romania, Graco Romania, Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos, Pampers, Web Designer Bucuresti.
S-au alaturat si promoveaza evenimentul Modern Dad’s Challenges urmatorii parteneri media: Sfatulparintilor.ro, Copilul.ro, RomaniaPozitiva.ro, Radio Itsy Bitsy, Asociatia SAMAS, LumeaMare.ro, Kindertrips.com, Minicalatorii.ro, FamiliaHaiHui.ro, Daddycool.ro, Jurnalulunuitata.ro, Cojocari.ro, Artistu.ro, Ralucaloteanu.ro, Pricopie.com, Super-Mami.ro, Annazidezi.com, Vavaly.com, Septembriejoi.com, Roxanadulgheru.ro, Styleandthecity.ro, Solonaria.ro, Mamide2.com, Sebababy.ro, Carmenradu.ro, Johannasburg.ro, Unsoideblob.ro, Aminatomescu.ro, Mamapetoc.ro, Teavasilescu.ro, Zanascutecel.ro, Acasacumami.ro.
Evenimentul Modern Dad’s Challenges este initiat de Frunzaresc.eu si realizat si implementat cu agentia de publicitate Creative Energy Corner.
surse imagini: arhiva personala