Stiati ca…

  • carnea de porc a devenit hit in Moldova in vremea in care turcii “erau printre noi”, pentru ca acestia, dupa ce ne-au luat tot ce-au putut, s-au oprit la porc, ca nu le da voie religia sa il consume? Si uite asa si-a pus romanul imaginatia la bataie si a facut tot ce-a putut din porc (sigur exista pe undeva si dulceata din carne de porc, doar ca nu a fost inca descoperita). A, si muraturile! Numai de cartof murat n-am auzit, ca in rest toate au ajus in butoi!
  • varza a la Cluj are o legenda frumoasa? E despre bucatareasa Ana, care isi astepta familia in vizita, si care nu mai avea timp sa pregateasca sarmalele cum se cuvine (impachetarea iti ia timp – am testat-o si eu!), asa ca a fost inventiva (nu lenesa, desi comoditatea duce la progres) si a pus totul impreuna in oala.
  • Ardealul inseamna carne afumata, rantas, sarmale cu pasat, clisa si… ciorba de corcoduse?! Auzisem de supa de visine, o si gatesc, dar de ciorba de corcoduse n-am auzit pana acum. O sa caut si o sa fac si eu, ca se pare ca e originara din Turda minunea asta culinara. A, si mai e si supa de chimen. Yum yum!
  • Tara Romaneasca i-a avut si ea ca musafiri pe turci? Iar cand un bucatar a ramas fara membrane / mate in care sa puna carnatii, i s-a spus sa puna carnea asa, goala, pe gratar. Cum au iesit? “Mici.” Si asa le-a ramas numele.
  • Oltenia ar fi cea mai aromata zona a tarii – aici regasim influente italiene (busuiocul, verisorul mai de demult al lui oregano)?
  • Babicul de la Lidl are in compozitie nu doar carne de oaie, ci si pastrama de oaie?
  • ceapa de apa (adica ceapa rosie de Buzau) se recomanda a se consuma… ca atare? (Nu, nu cred ca o sa incerc, oricat de tare mi-ar placea ceapa de apa.)
  • rosiilor de Buzau comercializate prin reteaua magazinelor Lidl le-a trebuit fix o saptamana ca sa isi gaseasca (toate) o casa noua si primitoare? Nici codita de rosie nu s-a mai gasit prin magazinele Lidl la o saptamana dupa ce au fost puse la vanzare.
  • sarmalele de la Lidl is ca la mama acasa? E solutia perfecta pentru atunci cand vine soacra in vizita si vrei sa ai ceva clasic de mancare. Daca nu vrei ceva clasic, poti lua lasagna. 😉 (Pont: daca le si incalzesti, mireasma se va simti in toata casa!)
  • cheesecakeul de la Lidl e un desert delicios, usor de preparat si nu ocupa mult loc in congelator? Asta e pentru cand vin nasii in vizita, ca ei nu sunt fani mese copioase, ci povesti delicioase.

Pentru mai multe povesti, puteti vizita Bastionul Croitorilor pana duminica, 12 noiembrie. Inscrieti-va pe www.surprize.lidl.ro/camaranoastra, pentru ca un ghid sa va faca turul asa cum se cuvine. 🙂

In incheiere, dar nu cel mai putin important aspect, va las cu al lor comunicat de presa (inca n-am “rezolvat” sa scriu si eu cu diacritice, stiu, dar nici nu stiu cand o sa ajung acolo, asa ca nu promit nimic, doar imi cer scuze pentru inconsistenta):

Lidl aduce Muzeul Cămărilor Românești la Cluj-Napoca
În perioada 9 – 12 noiembrie, clujenii sunt invitați să descopere poveștile preparatelor reprezentative autohtone, în Muzeul Cămărilor Românești, la Bastionul Croitorilor. Muzeul de tip pop-up a fost inspirat de călătoria Căutătorilor de Cămări – Chef Florin Dumitrescu și Andrei Aradits, care și-au propus să descopere în cămările românilor acea rețetă unică, autentică, ce urma să ajungă în magazinele Lidl din întreaga țară, ca parte a gamei Cămara Noastră.
Săptămâna aceasta, Muzeul Cămărilor Românești își va deschide porțile în Cluj, în incinta Bastionului Croitorilor, oferind vizitatorilor o incursiune în diversitatea de gusturi și rețete ale preparatelor specifice românești. Lansat în luna septembrie, Muzeul Cămărilor Românești fost deschis și în București, Sibiu și Timișoara.
Conceptul unic al primului muzeu culinar de tip pop-up a fost inspirat de varietatea de arome autentice descoperite de Chef Florin Dumitrescu și Andrei Aradits în cămările a zeci de români care și-au înscris cele mai gustoase rețete originale în competiția Căutătorii de Cămări.
În urma jurizării din marea finală, Lidl și Căutătorii de Cămări au desemnat câștigătorul campaniei – doamna Eugenia Mac, din Constanța. Pelteaua de gutui a Eugeniei este produsul Lidl creat în premieră după rețeta autentică a unei gospodine și ajuns pe mesele românilor ca parte a gamei Cămara Noastră. În plus, câștigătoarea a primit și premiul de 10.000 de euro.
„Cămara Noastră este o gamă de suflet pentru noi, care le oferă românilor ocazia de a se bucura de tot ce este mai bun din bucătăria românească. La începutul acestui an, am pornit la drum cu Căutătorii de Cămări, cu gândul de a găsi acel preparat gătit de un român, după o rețetă știută doar de el, care să ajungă pe rafturile magazinelor Lidl. Până la Pelteaua de gutui a Eugeniei, produsul câștigător, am găsit atât de multe povești frumoase, încât ne-am gândit să le adunăm pe toate în Muzeul Cămărilor
Românești, primul nostru muzeu culinar de tip pop-up”, a spus Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR Lidl România.
Muzeului Cămărilor Românești ilustrează evoluția preparatelor reprezentative autohtone, specifice fiecărei regiuni din țară și integrează două zone principale: zona de muzeu și zona de degustare. În prima zonă din cadrul Muzeului Cămărilor Românești, vizitatorii sunt așteptați cu poveștile ilustrate ale preparatelor din fiecare regiune din România, într-un decor ce include o serie de exponate tematice
supradimensionate. Tot aici, vizitatorii vor descoperi reproduceri ce descriu modul în care a evoluat, în timp, aranjarea preparatelor în farfurie. Turul include și popasul în Galeria de Arome, oaspeții având parte de surprize și provocări la tot pasul. În cea de- a doua zonă, vizitatorii vor putea gusta un meniu special creat de Lidl, cu produse din gama Cămara Noastră.
Pentru a se bucura gratuit de turul asigurat de ghizi specializați în Cluj-Napoca, toți cei interesați trebuie să se înscrie pe www.surprize.lidl.ro/camaranoastra. Toate detaliile referitoare la campanie pot fi  consultate în regulamentul disponibil aici.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați:
www.lidl.ro
www.surprize.lidl.ro
Facebook Lidl Romania
Instagram @LidlRomania
Twitter Lidl Romania

NB: Acest post nu descurajeaza gatitul acasa, ci, cu tot dragul, va recomand sa va faceti timp sa gatiti in familie, sa mancati impreuna si sa zambiti mult, mai ales pentru ca cei ce mananca impreuna, raman impreuna! 😉

Categories: povesti, recomand

Leave a Reply


Recent posts

Dor?

Posted on Sep - 4 - 2023

0 Comment

Lebenita copilariei

Posted on Jun - 24 - 2020

1 Comment

Cluj: Fathers | Conferinta...

Posted on Feb - 21 - 2020

0 Comment

Calm: resurse pentru o...

Posted on Oct - 30 - 2019

0 Comment

Bannere

  • Si Blondele Gandesc
  • Magazinul de dulciuri
  • Interesant. Relaxant. De weekend.